ssccglapex

4 boys and 3 girls spent Rs. 120 on an average, of which boys spent Rs. 150 on the average. The the average amount spent by the girls is-

A. Rs. 80 B. Rs. 60 C. Rs. 90 D. Rs. 100 Answer: Option A
Show Answer

Solution(By Apex Team)

The average of 4 boys and 3 girls on expenditure = ₹ 120 Total expenditure = 120 × 7 = Rs. 840 The average of 4 boys on expenditure = ₹ 150 Total expenditure of 4 boys = 150 × 4 = 600 Total expenditure of 3 girls = Total expenditure – Total expenditure of 4 boys Total expenditure of 3 girls = 840 – 600 = 240 ∴ Their average expenditure $\Large\frac{240}{3}$ = Rs. 80

Related Questions On Average


Ajit has a certain average for 9 innings. In the tenth innings, he scores 100 runs thereby increasing his average19 people went to a hotel for combine dinner party 13 by 8 runs. His new average is:

A. 20
B. 21
C. 28
D. 32
Show Answer

Find the average of all the numbers between 6 and 34 which are divisible by 5.

A. 18
B. 20
C. 24
D. 30
Show Answer

In a family, the average age of a father and a mother is 35 years. The average age of the father, mother and their only son is 27 years. What is the age of the son?

A. 10 years
B. 10.5 years
C. 11 years
D. 12 years
Show Answer

If the arithmetic mean of 0, 5, 4, 3 is a, that of -1, 0, 1, 5, 4, 3 is b and that of 5, 4, 3 is c, then the relation between a, b, and c is.

A. a = b = c
B. a : b : c = 3 : 2 : 4
C. 4a = 5b = c
D. a + b + c = 12
Show Answer



More Related Questions On Average