Daily Current Affairs 22 January 2022

All Current Affairs Quiz published in Hindi on '22 January 2022 Current Affairs Ka Sabal Aur Jabab' related to India and Abroad will be helpful for the upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO Exams, Current Affairs 22 January 2022 ' If you have any question about it, then please reach to us through comment.

22 January 2022 Current Affairs Questions and Answers – Current Affairs 22 January 2022 in Hindi

1. The Central Government has appointed Vikram Dev Dutt as the new CMD of which airline company?

A. indigo

B. kingfisher

C. Air India

D. Air Asia

Show Answer
Answer: Air India
The Central Government has recently appointed Vikram Dev Dutt as the new CMD of Air India Airline Company. He is a 1993 batch IAS officer of "Arunachal Pradesh, Goa, Mizoram and Union Territories" cadre. He has been appointed as the Chief of Air India in the rank and pay of Additional Secretary to him.


2. Which of the following technology company has announced to acquire game maker Activision Blizzard Inc.?

A. Google Inc.

B. Facebook

C. Twitter

D. Microsoft Corp

Show Answer
Answer: Microsoft Corp.
Technology company Microsoft Corp has announced its soon to acquire game maker Activision Blizzard Inc. for $68.7 billion. The acquisition will boost Microsoft's competitiveness in the mobile gaming business and virtual-reality technology across mobile, PC, console and cloud.


3. Which of the following has recently released the Digital Payments Index?

A. NITI Aayog

B. Planning Commission

C. Reserve Bank of India

D. Ministry of Finance

Show Answer
Answer: Reserve Bank of India
The Reserve Bank of India has recently released the Digital Payments Index. According to which, there has been an increase of 40% in September 2021 in comparison to March 2021 in digital payments in the country. The base year for RBI Digital Payments Index is 2018. This means that the index's score for the March period was set at 100.


4. Which of these ministries has organized the “Streets for People Challenge” online program?

A. Ministry of Tribals

B. Ministry of Education

C. Ministry of Women

D. Ministry of Housing and Urban Affairs

Show Answer

Answer: Ministry of Housing and Urban Affairs
The “Streets for People Challenge” online program has been organized by the Ministry of Housing and Urban Affairs. Along with this program the “India Cycles4Change Challenge” has brought about changes to make the roads cycle friendly, walking friendly and child friendly.


5. Sarathi mobile application has been launched by which of the following government ministry?

A. Ministry of Tribals

B. Ministry of Education

C. Ministry of Women

D. SEBI

Show Answer

Answer: SEBI
The Sarathi mobile application has been launched by the Securities and Exchange Board of India (SEBI). This app gives complete information about Mutual Funds, its working, trading and settlement, KYC procedures, developments in the market etc. Also, this app includes a grievance redressal mechanism.


6. IIMK LIVE and which bank has signed MoU for lending up to Rs 50 crore for startups?

A. Bank of India

B. Indusland Bank

C. Indian Bank

D. Canara Bank

Show Answer

Answer: Indian Bank
Indian Institute of Management Kozhikode Live and Indian Bank have recently signed a MoU for lending up to Rs 50 crore to startups. Under which a startup funding scheme “Indspring Board” has been started.


7. Which player of the Pakistan team has been named as the captain of the ICC Men's T20I Team of the Year for 2021?

A. Mohammad Rizwan

B. Sarfaraz Ahmed

C. Babar Azam

D. Mohammad Hafeez

Show Answer

Answer: Babar Azam
Pakistan team captain Babar Azam has been named the captain of the ICC Men's T20I Team of the Year for 2021. The ICC Team of the Year enlists the 11 best players in men's cricket who have impressed everyone with their performances in a calendar year.


8. Recent NASA
the scientists Name the planet that has been discovered like Jupiter?

A. TOI-2180 a

B. TOI-2180 b

C. TOI-2180 c

D. TOI-2180 d

Show Answer

Answer: TOI-2180 b NASA

Jupiter PlanetScientists have recently discovered a Jupiter-like planet named TOI-2180 b. This planet is 379 light years away from Earth. It is 105 times denser than Earth. It takes 261 days for this planet to orbit its star. Its surface temperature is 76 °C.


9. Which of the following company has partnered with Canada Running Series to be the Toronto Waterfront Marathon title sponsor by November 2026?

A. Reliance

B. TCS

C. Apple

D. Google

Show Answer

Answer: TCS
TCS recently partnered with Canada Running Series to become the Toronto Waterfront Marathon Title Sponsor and Official Technology Consulting Partner until November 2026. The duo aims to modernize running marathons in Canada through a new official race app.


10. Which of these state government has recently signed agreement with United Nations World Food Program to promote food security of small farmers?

A. Government of Kerala

B. Government of Gujarat

C. Government of Maharashtra

D. Government of Odisha

Show Answer

Answer: Government of Odisha
The Odisha government has recently entered into an agreement with the United Nations World Food Program to promote the food security of small farmers of the state. Under this agreement, climate advisory will be prepared to enable small farmers to adapt to the effects of climate change.

 

Read More Static GK, Gk Quiz and Daily Current affairs: