Top 10 Daily Current Affairs 19th January 2022

Daily Current Affairs 19th January 2022

All Current Affairs Quiz published in Hindi on '19th January 2022 Current Affairs Ka Sabal Aur Jabab' related to India and Abroad will be helpful for the upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO Exams, Daily Current Affairs 19th January 2022 If you have any question about ', then please reach us through comment.

1. Which Indian shuttler has recently won the India Open Badminton title by defeating Loh Keen Yew of Singapore?

A. Shri Kant Kindambi

B. Lakshya Sen

C. Prannoy Roy

D. Chirag Sen

Show Answer

Answer: Lakshya Sen
Third seed Indian shuttler Lakshya Sen recently won the India Open badminton title by defeating Loh Keen Yew of Singapore 24-22, 21-17. It took them 54 minutes to win. This is the first Super-500 title of Lakshya Sen's career.


2. Which player has been ranked first among the highest-paid female players in the world in the year 2021?

A. PV Sindhu

B. Naomi Osaka

C. Saina Nehwal

D. Mithali Raj

Show Answer

Answer: Naomi Osaka
Recently, Japan's tennis player Naomi Osaka has secured the first place among the highest-paid female players in the world in the year 2021 released by Forbes. Whereas Indian shuttler PV Sindhu has been ranked 7th in the list of top 10 women players. PV Sindhu is at number seven with earnings of $ 7.2 million.


3. Famous Kathak artist Samrat Pandit Birju Maharaj has passed away recently at the age of?

A. 63 years

B. 73 years

C. 83 years

D. 93 years

Show Answer

Answer: 83 years
Famous Kathak artist Samrat Pandit Birju Maharaj has passed away recently at the age of 83. Prime Minister Narendra Modi has expressed grief over his death. The real name of Pandit Birju Maharaj was Brijmohan Mishra. He was born on 04 February 1938 in Lucknow.


4. Narendra Kumar Goenka, the founder of which of the following industries has recently taken over as the chairman of AEPC?

A. Ashok Leyland Industries

B. Marcopolo Industries

C. Coal Industries

D. TEXPORT INDUSTRIES

Show Answer

Answer: Texport Industries
Narendra Kumar Goenka, founder of Texport Industries, has recently taken over as the chairman of AEPC. He has been associated with the Apparel Export Promotion Council for more than two decades. He was serving as the Vice President of the apex body of Indian Apparel Exporters before assuming the top post.


5. Which of the following ministry has recently set up “Defence Pension Grievance Redressal Portal” to resolve pension related grievances of ex-servicemen and their dependents?

A. Ministry of Education

B. Sports Ministry

C. Ministry of Women

D. Ministry of Defense

Show Answer

Answer: Ministry of Defense
Defense Ministry has recently set up “Defence Pension Grievance Redressal Portal” to resolve pension related grievances of ex-servicemen and their dependents. This portal will allow them to file complaints directly with the Department of Ex-Servicemen Welfare.


6. Which Indian woman has won the Best National Dress award in Mrs World 2022 contest?

A. Suman Verma

B. Sushita Singh

C. Navdeep Kaur

D. Sushma Sinha

Show Answer

Answer: Navdeep Kaur
India's Navdeep Kaur has been honored with the best national costume award at the Mrs. World 2022 contest in Las Vegas, Nevada. He hails from a small town near Rourkela, the Steel City of Odisha. Navdeep Kaur is the winner of Mrs India World 2021, representing the country in Mrs World 2022.


7. Shaylyn Ford, who among the following has been recently crowned as the winner of Mrs. World 2022?

A. 27 years old

B. 37 years

C. 42 years

D. 45 years

Show Answer

Answer: 37 years old
Outgoing Queen of Ireland Kate Schneider has recently crowned 37-year-old Shailene Ford as the winner of Mrs World 2022. While Mrs Jordan Jacqueline Stapp and Mrs UAE Debanjali Kamastra were the runners-up.

 

8. Which of the following state government has recently announced to reserve 75% jobs for local residents in the private sector?

A. Government of Kerala

B. Government of Gujarat

C. Government of Punjab

D. Haryana Government

Show Answer

Answer: Haryana Government
The Haryana government has recently announced to reserve 75% jobs for the local residents in the private sector. For which the Employment of Local Candidates Act was passed in the year 2020. This Act applies to all partnership firms, companies, trusts, societies and any organization employing 10 or more persons.


9. Which former West Indies cricketer has recently been conferred with the title of knighthood from the Duke of Cambridge Prince William?

A. Brian Lara

B. Clive Lloyd

C. James Cameron

D. Alex Hales

Show Answer

Answer: Clive Lloyd
Former West Indies cricketer Clive Lloyd has recently been honored with the title of knighthood from the Duke of Cambridge, Prince William. He has been given this honor for his services towards the game of cricket. England's World Cup winning captain Eoin Morgan was awarded the "Commander of the Order of the British Empire" by Prince William.


10. Which of the following company has appointed Sher Singh B Khyaliya as CEO?

A. Tata Power Limited

B. Reliance Power Limited

C. BSES Power Limited

D. Adani Power Limited

Show Answer

Answer: Adani Power Limited
The Board of Directors of Adani Power Limited, a subsidiary of the Adani Group, has recently appointed Sher Singh B Khayalia as CEO. He is a Chartered Accountant who has worked as Managing Director in Gujarat Power Corporation.

 

Read More Static GK, Gk Quiz and Daily Current affairs: