Daily Current Affairs 21st January 2022

Question and Answer on 21st January 2022 Current Affairs – Current Affairs on 21st January 2022

All Current Affairs Quiz published in Hindi on '21st January 2022 Current Affairs Ka Sabal Aur Jabab' related to India and Abroad will be helpful for upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO Exams, Daily Current Affairs 21st January 2022 If you have any question about ', then please reach us through comment.

1. India has successfully test-fired a new version of the supersonic BrahMos cruise missile from the Balasore coast of which state?

A. Kerala

B. Odisha

C. Arunachal Pradesh

D. Gujarat

Show Answer

Answer: Odisha
India has successfully test-fired a new variant of the supersonic BrahMos cruise missile from the Balasore coast of Odisha. Whereas earlier on 11 January 2022, the BrahMos supersonic cruise missile was successfully test-fired from the Indian Navy's INS Visakhapatnam warship. This BrahMos missile is being manufactured by India and Russia under a joint venture.


2. Which of the following language comics artist, Narayan Debnath has passed away recently?

A. Hindi

B. Urdu

C. Bengali

D. Tamil

Show Answer

Answer: Bengali
Bengali-language comics artist and writer and painter Narayan Debnath has recently passed away at the age of 97. His Handa Bhonda (1962), Bantul the Great (1965) and Nonte Fonte (1969) became very popular. He holds the record for longest running comics by an individual artist for the Handa Bhonda comics series.


3. CRMNEXT Solution and which bank has recently won the IBSi Innovation Awards 2021 for “Best CRM (Customer Relationship Management) System Implementation”?

A. Bank of Baroda

B. Canara Bank

C. Yes Bank

D. Axis Bank

Show Answer

Answer: Axis Bank
CRMNEXT Solutions and Axis Bank recently won the IBSi Innovation Awards 2021, one of the most prominent awards for global bankers and IT consultants. He has been given this award for “Best CRM (Customer Relationship Management) System Implementation”.


4. Famous environmentalist and campaigner of which movement Prof MK Prasad has passed away recently?

A. Civil Disobedience Movement

B. Non-cooperation Movement

C. Azad Hind Fauj

D. Save the Silent Valley

Show Answer

Answer: Save the Silent Valley
Famous environmentalist and campaigner of “Save Silent Valley” movement Prof MK Prasad has passed away recently. He also led the popular science movement "Kerala Shastra Sahitya Parishad". Prof. M.K. Prasad served as the Vice-Chancellor of Calicut University.


5. The Union Cabinet has recently approved to invest how many crores in IRDA?

A. Rs 500 crore

B. Rs 1500 crore

C. 2500 crores

D. Rs 3500 crore

Show Answer

Answer: Rs 1500 crore
The Union Cabinet has recently approved an investment of Rs 1500 crore in IRDA. This will help IRDA to create 10,200 jobs annually and reduce carbon emissions equivalent to about 7.49 million tonnes per annum.


6. Which of the following ministry has recently announced “Open Data Week”?

A. Ministry of Tribals

B. Ministry of Education

C. Ministry of Railways

D. Union Ministry of Housing and Urban Affairs

Show Answer

Answer: Union Ministry of Housing and Urban Affairs
The Union Ministry of Housing and Urban Affairs has recently announced “Open Data Week”. Which will see the participation of all 100 smart cities, which aims to ensure a collaborative effort towards making Indian cities “data smart”.


7. Which of the following Lieutenant General has been elected as the next Vice Chief of Army Staff?

A. Lt Gen Sanjay Singh

B. Lt Gen Sanjit Verma

C. Lt Gen Vijay Singh

D. Lt Gen Manoj Pandey

Show Answer

Answer: Lt Gen Manoj Pandey
Lt Gen Manoj Pandey has been recently elected as the next Vice Chief of Army Staff, succeeding Lt Gen CP Mohanty, who is due to retire on January 31. General Pandey was commissioned into the Corps of Engineers (The Bombay Sappers) in December 1982.


8. Which of the following country will host the AFC Women's Football Asian Cup 2022?

A. Japan

B. China

C. America

D. India

Show Answer

North India
India will host the AFC Women's Football Asian Cup 2022 in Mumbai, Navi Mumbai and Pune. In this tournament 12 teams will compete for the trophy. Japan is the defending champion of the Women's Asian Cup, having won it in 2018. Hosts India has been placed in Group A along with China, Chinese Taipei and Iran.


9. Which of the following country's Christian Democrat Roberta Metsola has been recently elected as the President of the Parliament of the European Union?

A. Maldives

B. Japan

C. China

D. Malta

Show Answer

Answer: Malta 
Malta's Christian Democrat Roberta Metsola has recently been elected President of the Parliament of the European Union. She is only the third woman to be elected to the position. She is the youngest President of the European Parliament. Metsola was the candidate for the largest group in parliament.


10. Which of the following country has recently completed successful flight test of Arrow-3?

A. Iraq

B. Iran

C. Israel

D. Japan

Show Answer

Answer: Israel
Israel Aerospace Industries of Israel recently completed the successful flight test of Arrow-3 in central Israel. Was developed in a joint project between the Missile Defense Organization of the Ministry of Defense and the US Missile Defense Agency. Arrow 3 was first successfully test fired in February 2018.

 

Read More Static GK, Gk Quiz and Daily Current affairs: