Current affairs questions and answers related to India and abroad All current affairs quiz published in Hindi will be helpful for upcoming exams like SSC, CGL, UPSC, BANK, RAILWAY etc. If you have any query regarding Daily Current affairs 2nd January, 2022, then please reach us through comment section.

1.Which of the following department has recently announced to launch 5G services in big cities first in 2022?

(A) Education Department

(B) Department of Culture

(C) Department of Telecommunications

(D) Planning Department

Show Answer

Answer: (C) Department of Telecommunications

The Department of Telecommunications has recently announced the launch of 5G services in the first major cities in 2022. The Department of Telecom has started 5G service in many metro cities including Delhi, Gurugram, Bengaluru, Kolkata, Mumbai, Ahmedabad, Hyderabad and Pune. The project costing around Rs 224 crore is expected to be completed by December 31, 2021.

 

2.Who has recently inaugurated the Bina (MP)-Panki (UP) multiproduct pipeline project?

(A) Rajnath Singh

(B) Yogi Adityanath

(C) Narendra Modi

(D) Hardeep Singh Puri

Show Answer

Answer: (C) Narendra Modi

Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated the 356 km long Bina Refinery (MP) POL terminal in the Rs 1524 crore Panki (Kanpur, UP) multiproduct pipeline project. The project has been completed one month ahead of the approved completion schedule of December 2021 and within the approved cost.

 

3.Bollywood actor Vijay Raj and who has been named as the brand ambassador by online travel company “EaseMyTrip.com”?

(A) Akshay Kumar

(B) Ajay Devgan

(C) Shahrukh Khan

(D) Varun Sharma

Show Answer

Answer: (D) Varun Sharma

Bollywood actors Varun Sharma and Vijay Raj were recently named as the brand ambassadors for “EaseMyTrip.com” by online travel company Easy Trip Planners Ltd. This company was started in the year 2008 by Nishant Pitti and Rikant Pitti as a business-to-business.

 

4. Indian-origin Narandran “Jodi” Kollapan has been appointed to the Constitutional Court, the highest judicial bench of which country?

(A) Australia

(B) America

(C) Japan

(D) South Africa

Show Answer

Answer: (D) South Africa

Indian-origin Narandran “Jodi” Kollapan has been recently appointed to the Constitutional Court, the highest judicial bench of South Africa. After a long process of public interviews, 64-year-old Kollapan and Ramamaka Steven Mathopo have been appointed. Both of them will be serving in their posts from January 1, 2022.

 

Which of the following country has recently launched Project 22220 versatile nuclear-powered icebreaker, its first in the series?

(A) Japan

(B) America

(C) Russia

(D) Australia

Show Answer

Answer: (C) Russia

Russia recently launched Project 22220 versatile nuclear-powered icebreaker, its first in the series. Which is known as "Sibir". The construction of this Sibir was started in 2015 and the icebreaker was ordered on 22 December 2017.

 

6.Which of the following bank has become the second largest merchant-acquisition bank in PoS machines with over two lakh card-swipe machines installed?

(A) Bank of Baroda

(B) Canara Bank

(C) Axis Bank

(D) Indusland Bank

Show Answer

Answer: (C) Axis Bank

Axis Bank has recently become the second largest merchant-acquisition bank in PoS machines with over two lakh card-swipe machines installed. This is part of the bank's “Axis One” strategy, where it reaches out to the customers by offering its entire gamut of products rather than as a standalone service.

 

7.Indian fast bowler Jasprit Bumrah has recently become the bowler to take 100 wickets on foreign soil in how many Test matches?

(A) 20 Test matches

(B) 22 Test matches

(C) 35 Test matches

(D) 45 Test matches

Show Answer

Answer: (B) 22 Test matches

Indian fast bowler Jasprit Bumrah has recently become the bowler to take 100 wickets in 22 Test matches on foreign soil. Now he has 105 wickets, out of which 101 have come out of the house. Bumrah, who made his Test debut in South Africa in the year 2018, has played a total of 25 Test matches, out of which 23 are away from home.

 

Name the Director General of ITBP, who has been recently given the additional charge of Sashastra Seema Bal, another Border Security Force.

(A) Sanjay Mehta

(B) Sanjay Arora

(C) Vijay Singh

(D) Sandeep Masha

Show Answer

Answer: (B) Sanjay Arora

ITBP Director General Sanjay Arora has recently been given additional charge of another Border Security Force Sashastra Seema Bal. Because recently Pramukh Kumar Rajesh Chandra is about to retire. Arora, a 1988-batch officer of Tamil Nadu cadre, was appointed DG of ITBP in August.

 

9.Mohammed Shami Hall Recently he has become the 11th Indian bowler to take how many wickets in Test cricket in just 55 Test matches?

(A) 100 wickets

(B) 200 wickets

(C) 300 wickets

(D) 400 wickets

Show Answer

Answer: (B) 200 wickets

Mohammed Shami has recently become the 11th Indian bowler to take 200 wickets in Test cricket in just 55 Test matches. While he has become the only 5th Indian fast bowler to take 200 wickets in the purest format in cricket. Along with this, he is the third fastest Indian fast bowler to achieve this feat.

 

10. Vasudevan PN has been appointed as MD and CEO of which bank once again?

(A) Canara Bank

(B) Equitas Small Finance Bank

(C) Punjab and Sind Bank

(D) Yes Bank

Show Answer

Answer: (B) Equitas Small Finance Bank

Vasudevan Pathani Narasimhan has recently been re-appointed as MD and CEO of Equitas Small Finance Bank. His term will be of three years. Prior to the bank he was working as MD of Equitas Holdings Limited.

 

Read More Static GK, Gk Quiz and Daily current Affairs: