Current Affairs Questions and Answers related to India and Abroad All current affairs quiz published in Hindi will be helpful for upcoming exams like SSC, CGL, IAS, UPSC, BANK, RAILWAY etc. If you have any question regarding Daily Current affairs 3 January 2022, then please reach us through comment section.

Question 1: Recently who has been appointed as the new Deputy National Security Advisor of India?

(A) Pankaj Saran

(B) Vikram Misri

(C) Tejpal Bhatia

(D) A. O. Hume

Show Answer

Answer: (B) Vikram Misri

Explanation: Vikram Misri has been made the next Deputy National Security Advisor or Deputy NSA of India. He will replace Pankaj Saran, who will hold the post till December 31. Vikram has served as the Indian Ambassador to China for three years. It is worth mentioning that he had been the ambassador of China at a time when the relations between India and China were in a very delicate period. At that time there was a standoff between India and China on the Line of Control in Ladakh for 19 months. Still in some places talks are going on between China and India to reduce the tension.

 

Question 2: Which of the following statements regarding 'Psyche Mission' is false?

(A) Through this mission an asteroid named 'Psyche' will be explored.

(B) This mission will be launched by the European Space Agency in August 2022.

(C) There is a possibility of presence of very precious metals on the asteroid named 'Psyche'.

(D) Italian astronomer Annibale de Gasparis discovered 'Psyche' as the 16th asteroid in 1852.

Show Answer

Answer: (B) This mission will be launched by the European Space Agency in August 2022.

Explanation: An asteroid named '16 Psyche' of the Solar System is often discussed. It was discovered in 1852 by Italian astronomer Annibale de Gasparis as the 16th asteroid. This amazing asteroid is located in the main asteroid belt between Mars and Jupiter. Scientists have found with optical telescopes and powerful radar on Earth that extremely precious metals are present on this asteroid. To confirm this, NASA has announced that they will launch a 'Psyche mission' in August 2022, which will reach this asteroid in 2026. As part of the Psyche mission, a spacecraft will orbit the metal-rich celestial body and examine its composition. Scientists associated with the mission say that the results of this discovery can be combined with other data to find out how the solar system formed and evolved.

 

Question 3. The Houthi rebels who are in news recently belong to which country?

(A) Iran

(B) Lebanon

(C) Yemen

(D) Syria

Show Answer

Answer: (C) Yemen

Explanation : The original insurgency country of the Houthi rebels is Yemen. It is in the headlines recently because the coalition forces led by Saudi Arabia have destroyed a camp of Houthi rebels in Yemen's capital Sanaa by airstrikes. Saudi Arabia has been conducting airstrikes against pro-Iranian Houthi rebels. Saudi coalition forces said it destroyed the rebels' weapons warehouse. Just a few days ago, the US seized 1400 AK-47 rifles being sent to Houthi rebels from a fishing boat in the Arabian Sea. Significantly, Saudi Arabia, in an alliance of about 12 countries, launched Operation Decisive Storm against the Houthi rebels a few years ago, whose main objective was to wipe out the rebels from Yemen.

 

Question 4. Recently which South Asian country has approved the National Security Policy for the first time?

(A) Nepal

(B) Bangladesh

(C) Sri Lanka

(D) Pakistan

Show Answer

Answer: (D) Pakistan

Explanation: Recently, Pakistan has approved the National Security Policy for the first time. Pakistan's Apex Security Committee on December 27 approved its National Security Policy (NSP) for the year 2022-26, keeping economic security at its center. This is the first document of its kind in Pakistan to ensure citizen-centric security. The decision was taken in the 36th meeting of the National Security Committee (NSC) held under the chairmanship of Prime Minister Imran Khan. General Nadeem Raza, chairman of the Joint Chiefs of Staff Committee, and the chiefs of the three services attended the meeting.

 

Question 5. Consider the following statements.

1. The National Anti-Doping Bill 2021 has been introduced in the Parliament on 17th December 2021.

2. NDTL in India was established in the year 2008 with the objective of getting permanent recognition by International Olympic Committee (IOC) and World Anti-Doping Agency.

Which of the above statement(s) is/are true?

(A) only 1

(B) only 2

(C) 1 and 2

(D) neither 1 nor 2

Show Answer

Answer: (C) 1 and 2

Explanation : Recently India's National Dope Testing Laboratory (NDTL) has re-accredited the World Anti-Doping Agency (WADA). NDTL has been informed by WADA that its recognition has been restored. With this, anti-doping testing and other activities of NDTL will resume with immediate effect. WADA's accreditation of NDTL was suspended on August 20, 2019, based on non-compliances detected during the on-site evaluation of the laboratory in September 2018. The government is keen to establish and accredit more dope testing laboratories in the country. Such laboratories will strengthen the capacity to test large number of samples in view of the large population and increasing number of sportspersons in the country. This will also facilitate hosting of sporting events in the country. The National Anti-Doping Bill 2021, introduced in the Parliament on 17 December 2021, is another step towards India becoming a sports superpower. National Dope Testing Laboratory (NDTL) is established as an autonomous institution under a premier Analytical Testing and Research Organization. This organization works under the Ministry of Youth Affairs and Sports. It is the only laboratory in the country for human sports dope testing in India. The NDTL was established in India in 2008 with the objective of getting permanent recognition by the International Olympic Committee (IOC) and the World Anti-Doping Agency for testing banned drugs in human sports.

 

Question 6. Which statement is false about Henry Vivian Derregio?

(A) He was the first nationalist poet of modern India.

(B) In 1817 he assisted Raja Ram Mohan Roy in the formation of the Hindu College.

(C) He had formed a debating club and also ran a daily paper called East India.

(D) He had contributed as a faculty in Hindu College.

Show Answer

Answer: (B) In 1817 he assisted Raja Ram Mohan Roy in the formation of the Hindu College.

Explanation: Recently, on 26 December, the death anniversary of Henry Vivian Derregio was celebrated. All are correct except option B given in the question. Raja Ram Mohan Roy and David Hare had a role in the founding of Hindu College, Derrezio's role was as a teacher in this college. Established 'Academic Association' and 'Society for the Acquisition of General Knowledge' for social reform. Apart from this, Derozio also formed 'Anglo-Indian Hindu Association', 'Banghit Sabha' and 'Debating Club'. Derejis also edited the daily 'East India'. His main disciples were - Krishna Mohan Banerjee, Ram Gopal Ghosh, Maheshchandra Ghosh. Derregio, along with his followers, disciples, had made an unprecedented contribution in creating the environment of a cultural social revolution in Bengal. He died on 26 December 1831.

 

Question 7. Where is the Central Institute of Brackish Water Aquaculture, which is currently in discussion about genome sequencing, located in which of the following?

(A) Kolkata

(B) Surat

(C) Chennai

(D) Kochi

Show Answer

Answer: (C) Chennai

Explanation: Chennai-based Central Institute of Bracket Water Aquaculture has succeeded in sequencing the whole genome of Indian White Shrimp (lobster). Scientists have called this a great achievement for two reasons. Firstly, it will help in making strategies for prevention of white spot syndrome virus disease. One of the biggest problems that shrimp farmers face is this disease. After genome sequencing, barriers in the seafood trade will be removed. Due to complete genome sequencing of Indian White Shrimp, dependence on Pacific White Shrimp from America will be reduced. This is because India is the native place of the Indian White Shrimp. That is, it is a native species of India and it is the most important seafood commodity in the world.

 

Question 8: Which of the following statement(s) is/are true regarding the Foreign Contribution (Regulation) Act?

1. This law was made to monitor foreign funding.

2. It applies to all organizations, groups and non-governmental organizations receiving foreign donations. Entities coming under its purview are required to get registered under FCRA.

(A) 1 and 2 only

(B) 2 and 3 only

(C) 1 and 3 only

(D) 1, 2 and 3

Show Answer

Answer: (D) 1, 2 and 3

Explanation: In the year 1976, the Foreign Contribution (Regulation) Act i.e. FCRA Act was enacted by the Central Government to monitor foreign funding. Some amendments were made to it in the year 2010. In the year 2015, the Ministry of Home Affairs issued some new rules related to this. In September 2020, the Government of India again made some amendments in it, further tightening the FCRA law. According to Section 5 of this Act, the Central Government can declare any NGO to be of a political nature and prohibit it from using donations or donations received from abroad. Sometimes some institutions operated by foreign contribution negatively influence the policies in India at the behest of foreign nations. In such a situation, it becomes necessary to regulate the donations received from abroad. However, this does not mean that all organizations do this. Recently, this law is in the news for refusing to renew the license of Mother Teresa's organization Missionaries of Charity.

 

Question 9: Which of the following statements are/are true regarding the 'Swachh Iconic Places' initiative?

1. Recently two new places in Uttar Pradesh – Agra Fort and Banke Bihari Temple in Vrindavan – have been included in this list.

2. This initiative has been launched by the Ministry of Arts and Culture.

(A) only 1

(B) only 2

(C) Both 1 and 2

(D) none of these

Show Answer

Answer: (A) Only 1

Explanation: An initiative of Swachh Iconic Places was launched by the Ministry of Drinking Water and Sanitation under the Swachh Bharat Mission. So far 100 places in the country have been selected as Iconic Places under the Swachh Bharat Mission. Two new places of UP have got a place in its latest update list. Among these, the first Agra Fort of Agra and the second Banke Bihari Temple of Vrindavan. The objective of declaring Swachh Iconic Places across the country is to improve the standards of cleanliness and hygiene in and around these places and to provide better facilities and experience to the domestic and foreign tourists visiting here.

 

Question 10: Which of the following statement(s) is/are true regarding 'Narco Coordination Centre'?

1. It works under Narcotic Control Bureau.

2. It has been constituted as an agency to enforce the laws related to drugs.

3. Recently its third apex level meeting was held.

(A) 1 and 2 only

(B) 2 and 3 only

(C) 1 and 3 only

(D) 1, 2 and 3

Show Answer

Answer: (C) 1 and 3 onlyExplanation: The third apex level meeting of Narco Coordination Center (NCORD) was organized on 27th December. It was presided over by Union Home Minister Amit Shah. Issues related to drug-trafficking and their solutions were discussed in the meeting. The Narco Coordination Center works under the Directorate General of Narcotics Control Bureau. It has been set up as a forum for effective coordination between drug enforcement agencies and other stakeholders. It discusses issues related to drug trafficking and prevention.

 

Read More Static GK, Gk Quiz and Daily Current affairs 3 January 2022: