Current Affairs Questions and Answers related to India and Abroad All current affairs quiz published in Hindi will be helpful for upcoming exams like SSC, CGL, IAS, UPSC, BANK, RAILWAY etc. If you have any query regarding Daily Current Affairs 4 January 2022, please reach out to us through the comment section.

1.Defence Research and Development Organization (DRDO) has celebrated its 64th Raising Day when,

(A) January 01, 2022

(B) January 02, 2022

(C) January 03, 2022

(D) January 04, 2022

Show Answer

Answer: (A) January 01, 2022

Defense Research and Development Organization (DRDO) celebrated 64th DRDO Day on January 01, 2022. Dr G Satheesh Reddy, Secretary, Department of Defense Research and Development and Chairman, DRDO addressed the DRDO fraternity in New Delhi on January 03, 2022. DRDO was established in 1958 with only 10 laboratories to enhance research work in the defense sector. At that time, it was tasked with designing and developing state-of-the-art defense technologies for the Indian Armed Forces.

 

2. Who among the following has been given the United Nations Correspondents' Association's Advocate of the Year, 2021 award?

(A) Dushyant Dave

(B) Gita Gopinath

(C) Padma Lakshmi

(D) KTS Tulsi

Show Answer

Answer: (C) Padma Lakshmi

Explanation: Indian American television personality, author and food expert Padma Lakshmi is the 'Goodwill Ambassador' of the United Nations Development Program (UNDP) who has been awarded the United Nations Correspondents' Association's Advocate of the Year, 2021 Award.

The UNCA Awards is a not-for-profit organization that was formed in 1939 and aims to promote the quality of journalism by honoring individuals for excellence in journalism.

 

3. Pandu port which is in news recently is located in which state?

(A) Arunachal Pradesh

(B) Assam

(C) Gujarat

(D) Tripura

Show Answer

Answer: (B) Assam

Explanation: Recently the Union Ministry of Ports, Shipping & Waterways and AYUSH has announced that the contract for Haldia Inner Waterway Port has been awarded, and Haldia Jetty will be commissioned soon. Through this route, the movement of import-export and internal goods will be started for Pandu port of Guwahati in Assam.

In this way, the North-East region will be connected to Kolkata through National Waterway-2. With its introduction, the option of 'Chicken-Neck' (Siliguri Corridor) will be ready, through which the movement of goods from the Northeast region to other states of the country and abroad will become cheaper and easier.

 

4.Name the country which has recently procured 25 Chinese J-10C fighter jets?

(A) India

(B) China

(C) Pakistan

(D) America

Show Answer

Answer: (C) Pakistan

Pakistan has recently bought 25 J-10C fighters from China. Pakistan's Interior Minister Sheikh Rashid told in Rawalpindi that on March 23, 25 Chinese fighter jets will take part in the flypast. The J-10C is considered a capable fighter aircraft of the Chinese Air Force, but it lags far behind the state-of-the-art capabilities of the Rafale. However, the Chinese media describes it as a fighter aircraft equal to the capability of Rafale. However, Rafale's state-of-the-art capability, better sensors and its combat capability make it different from the J-10C.

 

What is the name of the first indigenously developed Receptor Binding Domain (RBD) protein sub-unit vaccine for COVID-19 by India?

(A) COVISHIELD

(B) COVAXIN

(C) CORBEVAXTM

(D) PFIZER

Show Answer

Answer: (C) CORBEVAXTM

The country got the support of two more vaccines in the midst of the war against Coronavirus. The Central Drugs Standard Control Organization (DCGI) has approved the Serum Institute's use of the vaccine for the prevention of Kovid-19 in an emergency with the conditions Kovovax and Biological-E's CORBEVAX (CORBEVAXTM).

 

6.Which country has assumed the presidency of the European Union for the next 6 months?Have you?

(A) America

(B) France

(C) Russia

(D) China

Show Answer

Answer: (B) France

France has assumed the rotating presidency of the Council of the European Union with effect from 1 January 2022. The country will continue to preside over the European Union for the next six months until June 30, 2022. This is the 13th time that France has held the position of rotating president. The motto of France as President of the European Union is "Recovery, Strength, Belonging".

 

7. When is World Braille Day celebrated?

(A) 1st January

(B) January 2

(C) January 3

(D) 4 January

Show Answer

Answer: (D) January 4

World Braille Day is celebrated every year on 4 January. This day is very special for the visually impaired all over the world. Braille Day is celebrated on the occasion of the birthday of a person named Lewis Braille. Lewis Braille is an inventor who invented the Braille script. Braille script is a language used by blind people to write and read.

 

8.Who has taken over as the 24th Director General (DG) of the Indian Coast Guard?

(A) Arvind Kumar

(B) VS Pathanis

(C) Manoj Mukund Naravane

(D) Krishnaswamy Natarajan

Show Answer

Answer: (B) VS Pathania

VS Pathania (VS Pathania) took over as the 24th Director General (DG) of the Indian Coast Guard from Krishnaswamy Natarajan, who retired from service. He is an alumnus of Defense Services Staff College, Wellington and National Defense College, New Delhi. He was promoted to the rank of Additional Director General in November 2019 and took over as Coast Guard Commander (East Coast) at Visakhapatnam.

 

9. Recently which of the following Union Territory has been decided to become the first Union Territory in the country to have Good Governance Index at the district level?

(A) Andaman and Nicobar Islands

(B) Lakshadweep

(C) National Capital Territory of Delhi

(D) Jammu and Kashmir

Show Answer

Answer: (D) Jammu and Kashmir

Explanation : It has been decided to make Jammu and Kashmir the first Union Territory in the country to have Good Governance Index at the district level. The District Good Governance Index (DGGI) is based on the Good Governance Index 2021 launched on 25 December 2021.

District Good Governance Index (DGGI) of Jammu and Kashmir The DGGI is an initiative to assess the state of governance in the districts of Jammu and Kashmir with 58 indicators distributed across 10 sectors.

The Central Government will set up District Good Governance Index (DGGI) in Kashmir and the Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG) will carry out this task in collaboration with the Government of the Union Territory.

The framework for the proposed index has been finalized in technical collaboration with the Center for Good Governance (CGG), Hyderabad.

The DGGI framework has 58 indicators drawn from various aspects of development and covers all 10 sectors such as agriculture and allied sectors, commerce and industry, human resource development, public health, public infrastructure and utilities, economic governance, welfare and development. , public security and judiciary and citizen-centred governance.

 

10. Which of the following is not included in the countries that America has pulled out of America Africa Trade Agreement recently?

(A) Gardener

(B) Guinea

(C) Ethiopia

(D) Somalia

Show Answer

Answer: (D) Somalia

Explanation: The three African countries that the US has recently excluded from the American African Trade Agreement include: Mali, Guinea and Ethiopia. These three countries have been excluded from the trade preference program of The African Growth and Opportunity Act (AGOA).

This act was introduced in the US in the year 2000, when Bill Clinton was the President of the US. America has now excluded these three African countries from the list of this program for violating the principles of this act.

In 2020, 38 countries were involved under this trade program of America. Under this program, other countries are exempted from import taxes, duties from the US, in return the countries are expected by the US to demonstrate its commitment to human rights protection, good governance, and workers' safety.

 

 

Read More Static GK, Gk Quiz and Daily Current affairs 4 January 2022: