Current Affairs Questions and Answers related to India and Abroad All current affairs quiz published in Hindi will be helpful for upcoming exams like SSC, CGL, IAS, UPSC, BANK, RAILWAY etc. If you have any query regarding Daily Current Affairs 6 January 2022, please reach out to us through the comment section.

1. A team of astronomers has recently discovered the first magnetic field on an extraterrestrial using data from which telescope?

(A) Hubble Space Telescope

(B) James Webb Space Telescope

(C) Himalayan Chandra Telescope

(D) Optical-Infrared Telescope

Show Answer

Answer: (A) Hubble Space Telescope

A team of astronomers recently discovered the first magnetic field on an extraterrestrial planet using data from the Hubble Space Telescope. Its findings were described in the journal "Nature Astronomy".

 

2. Which of the following company has recently become the first company in the world to achieve a market cap of $3 trillion?

(A) Apple

(B) Tata

(C) Reliance

(D) Tesla

Show Answer

Answer: (A) Apple

Apple.inc recently became the first company in the world to achieve a market cap of $3 trillion. Recently Apple's market cap has reached $ 182.86 per share. However, soon after hitting the mark, the stock price fell below it and did not rise again until the market closed.

 

3.Indian Army has recently banned how many apps to prevent leaking of information to its personnel?

(A) 55 apps

(B) 65 apps

(C) 78 apps

(D) 89 Apps

Show Answer

Answer: (D) 89 Apps

The Indian Army has recently banned 89 apps including Facebook, Tik Tok, Truecaller and Instagram to prevent leaking of information to its personnel. The army has instructed its officers and employees to immediately remove all the apps included in the ban from their smartphones.

 

Name the Union Education Minister, who has recently launched NEET 3.0 and regional language textbooks prescribed by AICTE .

(A) Nitin Gadkari

(B) Narendra Singh

(C) Hardeep Singh Puri

(D) Dharmendra Pradhan

Show Answer

Answer: (D) Dharmendra Pradhan

Union Education Minister, Dharmendra Pradhan has recently launched National Educational Alliance for Technology (NEAT 3.0) and regional language textbooks prescribed by AICTE. Which aims to provide the best developed ed-tech solutions and courses to the students on a single platform.

 

5. Which country has recently become the 55th republic country after separating from the UK?

(A) Jamaica

(B) Belize

(C) Saint Lucia

(D) Barbados

Show Answer

Answer: (D) Barbados

The Caribbean island of Barbados has recently become the 55th republic country after separating from Britain. With this, the reign of Queen Elizabeth-II has ended here. Governor General Sandra Mason has been made the President of the country. He has been appointed by Queen Elizabeth II. Mason was sworn in as the first President of Barbados, Mason has also been Attorney and Judge.

 

6.Which of the following woman has recently become the first woman to head the largest energy company Oil and Natural Gas Corporation?

(A) Indra Nooyi

(B) Sonia Mittal

(C) Alka Mittal

(D) Suman Verma

Show Answer

Answer: (C) Alka Mittal

Oil and Natural Gas Corporation, the largest company in the energy sector, recently appointed Alka Mittal as interim chairman and managing director. She has become the first woman to head ONGC. She will replace Subhash Kumar. Subhash Kumar retired on 31 December 2021.

 

7. Renowned social worker and awardee of which award Sindhutai Sapkal has passed away recently at the age of 75?

(A) Padma Shri

(B) Padma Bhushan

(C) Padma Vibhushan

(D) Bharat Ratna

Show Answer

Answer: (A) Padma Shri

Renowned social activist and Padma Shri awardee Sindhutai Sapkal passed away recently at the age of 75. She was known as the mother of orphans. Because he devoted his whole life in grooming the lives of orphans. Sindhutai was the mother of over 1400 children and grandmother of over a thousand. She is called 'Mother Teresa' of Maharashtra.

 

8. Ashok Eluswamy of Indian origin became the first employee to be hired to work for which company?

(A) Apple

(B) Facebook

(C) Google

(D) Tesla

Show Answer

Answer: (D) Tesla

Indian-origin Ashok Eluswamy recently became the first employee to be hired to work for Tesla. His electric vehicle was the first employee to be hired for the company's Autopilot team. Before joining Tesla, Mr. Eluswamy was associated with Volkswagen Electronic Research Lab and WABCO Vehicle Control Systems.

 

9. British woman of Indian origin Harpreet Chandi has become the only Indian woman to conquer the South Pole?

(A) first

(B) Second

(C) Third

(D) Fourth

Show Answer

Answer: (A) First

Indian-origin British woman Harpreet Chandi recently became the first Indian-origin and black woman to single-handedly conquer the South Pole without any support. Harpreet, popularly known as Polar Preet, made this announcement on his live blog at the end of the 40th day of the journey.

 

10.Vinod Kannan has recently taken over as the Chief Executive Officer of which airlines?

(A) Go Airlines

(B) India Airlines

(C) Kingfisher Airlines

(D) Vistara Airlines

Show Answer

Answer: (D) Vistara Airlines

Vinod Kannan has recently taken over as the Chief Executive Officer of Vistara Airlines. He has replaced Leslie Thung. Vinod Kannan has spent over two decades working with SIA and has held several senior positions at the airline's head office in Singapore as well as abroad.

 

Read More Static GK, Gk Quiz and Daily Current affairs 6 January 2022: