relating to India and abroad Daily Current Affairs December , 2021 current affairs questions and answers All current affairs quiz published in Hindi will be helpful for upcoming exams like SSC, CGL, UPSC, BANK, RAILWAY etc. If you have any query regarding Daily Current Affairs December 10, 2021, please reach us through comment section.

1. In which state “Kazuveli Wetland” has been declared as the 16th Bird Sanctuary by the Minister of Environment, Forest and Climate Change Surpiya Sahu?

(A)Kerala

(B) Gujarat

(C) Maharashtra

(D)Tamil Nadu

Show Answer
Answer: (D) Tamil Nadu
The “Kazuveli Wetland” located in Tamil Nadu has been declared as the 16th Bird Sanctuary under sub-section (1) of Section 18 of the Wildlife (Protection) Act, 1972 by the Minister of Environment, Forest and Climate Change, Surpiya Sahu. This sanctuary is located along the eastern coast of Tamil Nadu near the Bay of Bengal.

 

2. The Union Cabinet has recently approved the extension of “Pradhan Mantri Awas Yojana-Gramin” scheme till when?

(A) January 2024

(B) February 2024

(C) March 2024

(D) August 2024

Show Answer

Answer: (C) March 2024

The Union Cabinet has recently approved the extension of “Pradhan Mantri Awas Yojana-Gramin” scheme till March 2024. Financial assistance will be provided for the construction of the remaining 155.75 lakh houses till March 31, 2021. This scheme was earlier known as Indira Awas Yojana.

 

3. What is the rank of Finance Minister Nirmala Sitharaman in the 2021 list of the world's 100 most powerful women released by Forbes?

(A)27th place

(B)37th place

(C)47th place

(D)57th place

Show Answer

Answer: (B)37th position

Finance Minister Nirmala Sitharaman has been ranked 37th in the 2021 list of the world's 100 most powerful women released by Forbes. She was ranked 41st in the list in the year 2020 and 34th in 2019. While India's seventh woman Falguni Nair was ranked 88th in the list. Kamala Harris, the first woman to become Vice President of the United States and the first person of color, came in second.

 

4. Which of the following organization has recently released the World Malaria Report 2021?

(A) World Bank

(B) World Health Organization

(C) Moody's

(D) UNESCO

Show Answer

Answer: (B) World Health Organization

The World Health Organization has recently released the World Malaria Report 2021. According to which, “global efforts to combat malaria have suffered due to the coronavirus disease in 2020”. According to the report, in the year 2020, an estimated 6,27,000 deaths were caused by malaria.

 

5. Which state of India's famous teacher and Padma Shri awardee Nand Kishore Prusty has passed away recently?

(A) Odisha

(B) Maharashtra

(C) Delhi

(D)Jharkhand

Show Answer

Answer: (A) Odisha

Nand Kishore Prusty, a famous teacher from Odisha, India and Padma Shri awardee, has passed away recently. He was recently awarded the Padma Shri award for his contribution in the field of education. He is known for his selfless dedication towards eradicating illiteracy in Odisha.

 

6. Recently how many kg of women of Commonwealth Weightlifting Championship India's Jhili Dalabehda has won silver medal in which category?

(A)42 kg square

(B)49 kg class

(C)55 kg square

(D)58 kg class

Show Answer

Answer:(B) 49kg category

Recently, India's Jhili Dalabehda has won the silver medal in the women's 49 kg category of the Commonwealth Weightlifting Championship. Olympic silver medalist Mirabai was competing in Chanu's weight category.

 

7. What is the rank of India in the Asia Power Index 2021?

(A) first

(B) others

(C) Third

(D) Fourth

Show Answer

Answer: (D) Fourth

India has been ranked fourth among 26 countries with an overall score of 37.7 out of 100 in the Lowy Institute Asia Power Index 2021. India's overall score has declined by 2 points as compared to 2020. India is one of the 18 countries in Asia that are going down in their overall score in 2021.

 

8. After the captaincy of BCCI in T20, who is the name of India team? Who has also been appointed captain of ODI format?

(A) K L

(B) Shikhar Dhawan

(C) Rohit Sharma

(D) Ravindra Jadeja

Show Answer

Answer: (C) Rohit Sharma

After the captaincy in T20, the BCCI has appointed Rohit Sharma as the captain of the ODI format of the India team. Rohit Sharma has so far led the Indian team in 10 ODIs. He has won 8 matches and has to face defeat in 2.

 

9. At what age has the world's oldest Test cricketer Ilene Ashe passed away recently?

(A)80 years

(B)90 years

(C)100 years

(D)110 years

Show Answer

Answer: (D)110 years

Eileen Ashe, the world's oldest Test cricketer, has recently passed away at the age of 110. The right-arm seamer made his cricket debut in 1937 against Australia. And in the career till the year 1949, he took 10 wickets in the seven matches he played.

 

10. Which day is celebrated all over the world on 10th December?

(A) World Human Rights Day

(B) World Science Day

(C) World Education Day

(D) World Women's Day

Show Answer

Answer: (A) World Human Rights Day

World Human Rights Day is celebrated across the world on 10 December. The foundation of this day was laid by understanding and feeling the pain of the people who were scorched by the horrors of the World War. The Human Rights Act came into force in India from September 28, 1993, on October 12, 1993, the government constituted the 'National Human Rights Commission'.

 

Daily Current Affairs December 9 2021

Leave Your Thoughts Here...