relating to India and abroad Daily Current Affairs December , 2021 current affairs questions and answers All current affairs quiz published in Hindi will be helpful for upcoming exams like SSC, CGL, UPSC, BANK, RAILWAY etc. If you have any query regarding Daily Current Affairs December 29, 2021, please reach us through comment section.

1. Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated how many km long completed section of Kanpur Metro?
(A) 5 km
(B) 10 km
(C) 9 km
(D) 7 km

Show Answer

Answer: (C) 9 km
Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated the 9 km long completed section of Kanpur Metro Rail. Whereas at the same time the service of metros will start between IIT Kanpur and Moti Jheel. The entire length of this Kanpur Metro Rail project is 32 km and is being built at a cost of over Rs 11,000 crore.

 

When has the US space agency NASA announced the launch of "Psyche Mission"?
(A) March 2022
(B) June 2023
(C) August 2022
(D) September 2022

Show Answer

Answer: (C) August 2022
America's space agency NASA has announced the launch of "Psyche Mission" on August 222. This mission will be the first launch to explore a giant metallic asteroid named Psyche in the asteroid belt. Which is between Mars and Jupiter and is orbiting the Sun.

 

3.10 Which country will chair the UNSC Anti-Terrorism Committee in January 2022 after long years?
(A) India
(B) Pakistan
(C) America
(D) Bangladesh

Show Answer

Answer: (A) India
After 10 years, India will chair the UNSC Anti-Terrorism Committee in January 2022. This committee is very important for India as India has been taking measures to fight terrorism on the global stage. India had chaired this committee for the last time in the year 2012.

 

4. Which of the following bank has won the CII DX Award for "Most Innovative Best Practice" 2021?
(A) Indusland Bank
(B) ICICI Bank
(C) SBI Bank
(D) HDFC Bank

Show Answer

Answer: (D) HDFC Bank
HDFC Bank has recently been nominated with the "Most Innovative Best Practices" award at the prestigious Confederation of Indian Industry Digital Transformation Awards 2021. This bank was established in August 1994. Its headquarter is located in Mumbai.

 

5.Docprime Tech has recently launched India's first ABDM Integrated Health Locker integrated with which mission?
(A) Jigyasa Pension Mission
(B) Atal Pension Mission
(C) Ayushman Bharat Mission
(D) Ayushman Bharat Digital Mission

Show Answer

Answer: (D) Ayushman Bharat Digital Mission
Docprime Tech has recently launched India's first ABDM Integrated Health Locker integrated with Ayushman Bharat Digital Mission. The ABDM was launched in August 2020 to develop an integrated digital health infrastructure in the country.

 

6. The board of which of the following bank has appointed Rajiv Ahuja as Managing Director and Chief Executive Officer in the bank?
(A) Canara Bank
(B) RBL Bank
(C) State Bank of India
(D) Bank of India

Show Answer

Answer: (B) RBL Bank
The Board of RBL Bank has recently appointed Rajiv Ahuja, Executive Director of the Bank as Managing Director and Chief Executive Officer. This bank was established in the year 1943 and its headquarter is in Mumbai Maharashtra. The tagline of this bank is "Apno Ka Bank".

 

Who has been recently elected by the International Automobile Federation to succeed Jean Todt as the first non-European President?
(A) James Cameron
(B) Sanjit Mehta
(C) Mohammad Ben Sulayem
(D) Mohammad Rasheed Khand

Show Answer

Answer: (C) Mohammad Ben Sulayem
The International Automobile Federation recently elected Mohamed Ben Sulayem of the United Arab Emirates to succeed Jean Todt as the first non-European president. This federation is the governing body of other series including Formula One, World Rally Championship, World Endurance and Formula E.

 

8.Which of the following department has recently announced to launch 5G services in big cities first in 2022?
(A)planning Department
(B) Department of Telecommunications
(C) Department of Culture
(D) Education Department

Show Answer

Answer: (B) Department of Telecommunications
The Department of Telecom has recently announced the launch of 5G services in the first major cities in 2022. The Department of Telecom has started 5G service in many metro cities including Delhi, Gurugram, Bangalore, Kolkata, Mumbai, Ahmedabad, Hyderabad and Pune. The project costing around Rs 224 crore is expected to be completed by 31 December 2021.

 

9. NITI Aayog has recently released which of its health index?
(A) Third
(B) first
(C) fifth
(D) Fourth

Show Answer

Answer: (D) Fourth
NITI Aayog has recently released its fourth health index. In which the period of the year 2019-2020 has been taken as the reference year. Also, the commission has prepared this report with technical assistance from the Ministry of Health and Family Welfare as well as the World Bank. In this index, Kerala ranks first in terms of overall health performance among large states.

 

10. In India, who among the following is the custodian of the foreign exchange reserves of the country?

(A) Reserve Bank of India

(B) State Bank of India

(C) Union Finance Ministry

(D) Union Cabinet

Show Answer

Answer: (A) Reserve Bank of India

In India, the Reserve Bank of India Act 1934 contains provisions enabling the Reserve Bank to act as a custodian of foreign reserves and manage reserves with defined objectives. The powers to be the custodian of foreign exchange reserves are, prima facie, vested in the Preamble to the Act. In 1946, India became a member of the International Monetary Fund (IMF) and since that time RBI has the responsibility of maintaining fixed exchange rates with all other member countries of the IMF. Foreign exchange reserves are foreign currencies, gold reserves, SDRs, and assets such as deposits with the IMF, Treasury bills, bonds, and other government securities.

 

Read More GK Quiz and Daily Current Affairs December 2021: