Current Affairs 15th March 2022
Bal Gangadhar Tilak

All current affairs quiz published in Hindi related to India and abroad will be helpful for upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO exams, If you have any question about 'Static GK 15th March 2022' So please reach us through comment.

Static GK 15th March 2022 in Hindi

 

1. Which of the following is not a characteristic of the image formed by a plane mirror?

(A) real

(B) perpendicular

(C) Lateral Reverse

(D) virtual

Answer: (A) Real

Plane Mirror: A plane mirror is a mirror with a plane (plane) reflecting surface. The image formed by a plane mirror is virtual and erect i.e. the image cannot be projected or focused on the screen. The distance of the image behind the mirror is the same as the distance of the object in front of the mirror. The size of the image formed is the same as the size of the object. The image is laterally inverted i.e. the left hand appears to be right handed when viewed through a plane mirror.

2.Which of the following is not a book written by the great scholar Bhavabhuti?

(A) Mahavircharita

(B) Maltimadhav

(C) Uttarramcharit

(D) Ramcharitam

Answer: (D) Ramcharitam

Ramcharitam is not written by the great scholar Bhavabhuti. Ramcharitam has been written by Sandhyakar Nandi. It is written in Sanskrit language. The work continuing during the Pala Empire narrates the story of the Ramayana and the Pala king Rampala. Bhavabhuti was a Sanskrit poet. His notable writings include Uttaramacharita, Maltimadhava and Mahavircharita.

3. Bhadravati located in Karnataka is mainly in its ……………. Famous for.

(A) Iron and Steel Plant

(B) Nuclear power station

(C) oil field

(D) cotton cloth

Answer: (A) Iron and Steel Plants

Bhadravati is a town in Shimoga district in the state of Karnataka, India. It holds the status of taluk in the district. Bhadravati is situated at a distance of 20 km from Shimoga city and 255 km from Bangalore. The town is famous for its iron and steel factories. Iron from Bababudan hills and lime market from Gudda is obtained. Apart from iron and steel, Alcatara, ammonium sulphate, cement etc. are also produced. The city derives its name from the Bhadra River, which flows through the city.

4. In 1893, the Ganpati festival was started by ………….

(A) Lala Lajpat Rai

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Bipin Chandra Pal

(D) Chandrashekhar Azad

Answer: (B) Bal Gangadhar Tilak

Current Affairs 15th March 2022
Bal Gangadhar Tilak

The Ganpati festival was started by Lokmanya Bal Gangadhar Tilak from Maharashtra in 1893. Even before 1893, Ganpati festival was organized but it was limited to homes only. At that time pandals were not built like today, nor did the collective Ganpati sit. Tilak was known at that time as a young revolutionary and leader of the hot party.

5.According to which of the following Articles of the Constitution of India, the State shall not deny to any person equality before the law, or equal protection of the laws?

(A) Article 44

(B) Article 16

(C) Article 32

(D) Article 14

Answer: (D) Article 14

Article 14 of the Constitution of India provides for 'equality before the law'. Right to equality is one of the fundamental rights enshrined in the Constitution of India. The right to equality provides for equal treatment of all before the law, prevention of discrimination on various grounds, equal treatment for all in matters of public employment, and abolishing untouchability and titles. Article 14 treats all people equally in the eyes of law.

6. 'Nine Degree Channel' is related to which of the following?

(A) Lakshadweep Island

(B) Andaman and Nicobar Islands

(C) Indo-China border

(D) Coastal Odisha

Answer: (A) Lakshadweep Island

The 'Nine Degree Channel' is associated with the island of Lakshadweep. Minicoy Island is separated from Lakshadweep by the Nine Degree Channel. The Union Territory of Lakshadweep is made up by islands such as Kalpani and Suheli Par, and Maliku Atoll and Amindiv. It is so named because it is located on the 9-degree line of latitude north of the equator.

7.Which of the following is not a Grand Slam tournament of Tennis?

(A) South African Open

(B) US Open

(C) French Open

(D) Wimbledon

Answer: (A) South African Open

The South African Open is not a tennis Grand Slam tournament. The terms used in tennis are serve, grandslam, advantage, deuce, game point, breakpoint, smash, shot, grass court. Break, Drop Shot, Netplay, Baseline, etc. Trophies in Tennis are – Edgbaston Cup, U.K. Thant Cup, Whitman Cup, Davis Cup.​

8. The concentration of an organism toxin at successively higher levels in the food chain is called ………..

(A) Javelian

(B) Biodilution

(C) Biomagnification

(D) Biosynthesis

Answer: (C) Biomagnification

Biomagnification is the concentration of a toxin at a progressively higher level in the food chain. Biomagnification is the nutritional addition of contaminants in food webs and an increase in chemical concentration with an increase in the nutritional status of organisms. Biomagnification occurs when organisms such as zooplankton feed on contaminated phytoplankton and in turn continuously absorb organic pollutants (DDT) in high concentrations in their tissues.

9. The famous Kesavananda Vs. Bharati case, (1973) was related to which of the following cases?

(A) Responsibility of the Preamble

(B) Formation of Goa as a State

(C) Abolition of Directive Principles of State Policy

(D) Appointment of judges of the Supreme Court

Answer: (A) Responsibility of Preamble

In 1973, a 13-judge bench of the Supreme Court, in Kesavananda Bharati v State of Kerala, amended its constitutional position to hold that the only restriction on the right to amend the Constitution is that it should not damage the basic structure of the Constitution. In the case of Kesavananda Bharati vs State of Kerala, the hearing lasted for 68 days, this argument started on 31 October 1972 and ended on 23 March 1973.

10. Who among the following led the 'Paika Rebellion' of 1817?

(A) Tirath Singh

(B) Bakshi Jagabandhu Vidyadhar

(C) Veer Surendra Sai

(D) Baba Ram Singh

Answer: (B) Bakshi Jagabandhu Vidyadhar

Bakshi Jagabandhu Bidyadhara was the leader of the 'Paika Rebellion' of 1817. In 1803, the British improper handling of the revenue system led to a rebellion. Bakshi Jagabandhu was the military chief of the Raja of Bidyadhara Khurda. Bakshi Jagabandhu Bidyadhara was also known as Paika Bakshi. It is also called the first war of independence.

 

Static GK 15th March 2022