Static Gk 16th March 2022
usha pade

All current affairs quiz published in Hindi related to India and abroad will be helpful for upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO exams, if you have any question about 'Static GK 16th March 2022' So please reach us through comment.

Static GK 16th March 2022 in Hindi

 

1. 'Discus throw' In the context of sporting competition, what is the weight of a metal disc for women?

(A) 3 kg

(B) 2.5 kg

(C) 1 kg

(D) 2 kg

Answer: (C) 1 kg

In the context of 'disc throw' competition, a metal disc for women weighs 1 kg. Disc throw comes under the track and field throwing competition. Athlete throw or disc throw is a metal disc weighing 2 kg for men, 1 kg for women. It is 22 cm in diameter for males and 18 cm for females.

2. A country's ………………….. It is a systematic description of all economic transactions of that country with the rest of the world during a specified period of a year, usually a year.

(A) Reverse Repo Rate

(B) Gross Primary Deficit

(C) Balance of Payment

(D) Gross Fiscal Deficit

Answer: (C) Balance of Payment

Balance of payments account includes current account and capital account. The current account includes the country's visible and invisible imports and exports as well as one-way transfers and income receipts and payments. The capital account includes portfolio investments such as capital receipts and capital payments. Balance of payments accounts are prepared on double entry basis system. Balance of Payments = Current Account + Financial Account + Capital Account + Balanced Goods.

3.Which of the following is a major event of the year 1919?

(A) the beginning of the non-cooperation movement

(B) Gandhi-Irwin Pact to be concluded

(C) Passing of Rowlatt Act

(D) Formation of Swaraj Party

Answer: (C) Passing of Rowlatt Act

The Rowlatt Act (Black Act) was an act passed by the Imperial Legislative Council in Delhi on 21 March 1919. It was created by the British by suppressing revolutionary groups to discourage Indians from rising against them and to deprive Indians of their right to personal expression and freedom. It was the Rowlatt Act that marked the beginning of Gandhi's era in Indian politics.

4. Which of the following is a semiconductor?

(A) mercury

(B) Germanium

(C) Nickel

(D) aluminum

Answer: (B) Germanium

Semiconductors are a class of crystalline solids intermediate in electrical conductivity between a conductor and an insulator. Elemental semiconductors are those that are composed of single species of atoms, such as silicon (Si), germanium (Ge), and tin (Sn) in column IV and selenium (Se) and tellurium (Te) in column VI of the periodic table. . Semiconductors are employed in the manufacture of various types of electronic devices including diodes, transistors and integrated circuits.

5.Commercial free trade agreements between India-Sri Lanka were signed in ……………..

(A) 2005

(B) 2015

(C) 1998

(D) 2000

Answer : (C) 1998

The India-Sri Lanka Commercial-Free Trade Agreement was signed in 1998. The commercial relations between Sri Lanka and India marked a historic milestone when they signed the India-Sri Lanka Free Trade Agreement (ISFTA) on 28 December 1998. This was Sri Lanka's first bilateral free trade agreement. ISFTA came into effect from 01 March 2000.

6.Which of the following river originates from Vindhya Range?

(A) Kaveri

(B) Betwa

(C) Gomti

(D) Chenab

Answer: (B) Betwa

Betwa originates from Vindhya range. The altitude of Vindhya Range is 300 to 650 meters. The Vindhya range is mostly composed of horizontally morphological sedimentary rocks of ancient times. It acts as a water divide between the Ganges system and the river system of South India. Rivers like Chambal, Betwa and Ken originate from Vindhya range. Betwa River is a tributary of Yamuna.

7.In 1928, Hindustani Socialist Republican Association was founded in ………………. was done in

(A) Punjab

(B) Madras

(C) Delhi

(D) Bengal

Answer: (C) Delhi

Hindustan Socialist Republican Association (HSRA) was founded by Chandrashekhar Azad, Bhagat Singh, Sukhdev Thapa in 1928 at Firoz Shah Kotla, Delhi. The old name of this party was Hindustan Republican Association. Mahatma Gandhi withdrew the non-cooperation movement in 1922. The party was formed mainly by young nationalists and activists. The party members were not in full support of non-violence. Bismil had drafted the constitution of this party in 1923.

8.Which of the following place is also known as 'Cape Comorin'?

(A) Khajuraho

(B) Gulf of Khambhat

(C) Coast of Konkan

(D) Kanyakumari

Answer: (D) Kanyakumari

Kanyakumari is also known as 'Cape Comorin'. Kanyakumari is situated at the southern tip of the Cardamom Hills. Cape means land intruding into the sea and Comorin is the former name of Kanyakumari. During British rule, sailors and merchants used the word cape to refer to a landmark similar to the Comorin.

9. Which of the following treats diseases of the respiratory system?

(A) Hematologist

(B) Anesthesiologist

(C) Pulmonologist

(D) Dermatologist

Answer: (C) Pulmonologist

A pulmonologist treats diseases of the respiratory system. A pulmonologist works on the respiratory system and the diseases that affect it. He focuses on parts of the respiratory system such as the mouth and nose, sinuses, throat (pharynx), voicebox (larynx), windpipe (trachea), bronchial tubes, lungs, and the bronchioles and alveoli inside them, such as the diaphragm.

10.Who among the following is the first woman to be appointed as the Director General of the Bureau of Civil Aviation Security?

(A) Archana Ramasundaram

(B) Usha Pade

(C) Aruna Sundararajan

(D) Durga Shakti Nagpal

Answer: (B) Usha Pade

पाढ़े Top 10 Important Static GK 16th March 2022
usha pade

Usha Padhe is the first woman to be appointed as the Director General of the Bureau of Civil Aviation Security. Usha Padhe is a 1996 batch IAS officer from Odisha cadre. He had replaced IPS officer Rakesh Asthana. Prior to this, Usha Padhe had served as Joint Secretary, Ministry of Civil Aviation.

 

Static Gk 15th March 2022