Top 10 Static Gk 26 January 2022

Static Gk questions and answers related to India and abroad All Static Gk Quiz published in Hindi will be helpful for upcoming exams like SSC, CGL, IAS, UPSC, BANK, RAILWAY etc. If you have any question regarding Static Gk 26 January 2022, then please reach us through comment section.

1.Subhash Chandra Bose was elected the President of the Congress session held in ………………… in 1938.

(A) Calcutta

(B) Haripura

(C) Delhi

(D) Lucknow

Show Answer
Answer: (B) Haripura
In 1938, the annual session of the Congress was scheduled to be held at Haripura. Before this convention, Gandhiji chose Subhash for the post of Congress President. This was the 51st session of the Congress. Therefore, Congress President Subhash Chandra Bose was welcomed in a chariot drawn by 51 bullocks. Haripura is a Village in the Surat District of Gujarat State, India, Near Kadod City. It is about 13 km northeast of Bardoli.


2. The waters within the territory of India, as measured by the appropriate baseline, extend to a distance of …………. nautical miles in the sea.

(A) 16

(B) 12

(C) 21

(D) 18

Show Answer
Answer : (B) 12
The jurisdiction of the Indian Penal Code in the sea extends to twelve nautical miles. An area of 12 nautical miles calculated from the appropriate baseline is known as territorial waters and marks the maritime zone of India. Territorial waters are considered the sovereign territory of the state. If an offense is committed within 12 nautical miles in the sea off the coast of Gujarat, the appropriate Court of Gujarat shall have jurisdiction over the matter.


3. Part XV of the Indian Constitution deals with which of the following?

(A) Amendment to the Constitution

(B) Emergency provisions

(C) Election

(D) Official Languages

Show Answer
Answer: (C) Election
Part 15 of the Indian Constitution deals with elections, which calls for the establishment of a commission to conduct elections. It deals with Articles 324 to 329 of the Indian Constitution. The Election Commission directs and controls the entire process of election of Parliament, State Assemblies, President and Vice President in India. The Election Commission was established on 25 January 1950 under the Constitution.


4.Who among the following established the Forward Bloc in 1939?

(A) Mahatma Gandhi

(B) Jawaharlal Nehru

(C) Sardar Vallabhbhai Patel

(D) Subhas Chandra Bose

Show Answer
Answer: (D) Subhash Chandra Bose
The All India Forward Bloc (AIFB) is a left-wing nationalist political party founded in 1939 by Subhas Chandra Bose in West Bengal. The Forward Bloc of the Indian National Congress (INC) was formed on May 3, 1939 by Subhas Chandra Bose. On the formation of this party, Netaji said that all those who were joining the Forward Bloc should never turn their back on the British camp and would have to fill the affidavit in the form by cutting off their finger and signing with their blood.


5. Who is the author of the song “Saare Jahan Se Achcha Hindostan Hamara”?

(A) Rabindranath Tagore

(B) Mohammad Iqbal

(C) Bhagat Singh

(D) Chandrashekhar Azad

Show Answer
Answer: (B) Mohammad Iqbal
Muhammad Iqbal wrote most of his works in Persian. Saare Jahan Se Achcha Hindostan Our famous song is written by Iqbal only. Poet, barrister and philosopher Mohammad Iqbal was born in British India. Iqbal's grandfather Sahaj Sapru was a Hindu Kashmiri Pandit who later moved to Sialkot and settled there. His poetry written in Farsi is very famous in Iran and Afghanistan. He is known as Iqbal-e-Lahore. He has written extensively on the religious and political philosophy of Islam.


6. Famous dancer Ranjana Gauhar belongs to which of the following dance form?

(A) Kathak

(B) Kuchipudi

(C) Odyssey

(D) Bharatanatyam

Show Answer
Answer: (C) Odyssey
Renowned dancer Ranjana Gauhar is the exponent of Odissi dance form. Ranjana Gauhar was awarded the Padma Shri award in 2003 for her outstanding services in the field of Odissi dance. She is also the winner of National Sangeet Natak Akademi Award. Odissi is one of the famous classical dance form of the state of Odisha. The rulers of the region built magnificent temples, which became centers of art and culture.


7.Which of the following is the Directive Principle of State Policy?

(A) Protection of life and personal liberty

(B) Abolition of untouchability

(C) Constitution of Village Panchayats

(D) Protection of interests of minorities

Show Answer
Answer: (C) Formation of Gram Panchayats
Article 40 of the Constitution, which lays down one of the Directive Principles of State Policy, that the State shall take steps to organize village panchayats and endow them with such powers and authority as may enable them to function as units of self-government. be necessary for The Directive Principles of State Policy are guidelines for the central and state governments of India, which should be kept in mind while making laws and policies.


8. In which year RBI was nationalized?

(A) 1971

(B) 1956

(C) 1935

(D) 1949

Show Answer
Answer : (D) 1949
RBI was nationalized in the year 1949. RBI was established with the enactment of the RBI Act, 1934, in April 1935 based on the recommendation of the Hilton Young Commission. It was nationalized on the basis of the Reserve Bank of India (Transfer to Public Ownership) Act, 1948. Before this the governor was C.D. Deshmukh. The headquarter of RBI is in Mumbai.


9. Which is the national sport of the US (United States)?

(A) Tennis

(B) Baseball

(C) Basketball

(D) Golf

Show Answer
Answer: (B) Baseball
Baseball is the national sport of America which is very much liked in many countries around the world. Baseball, base bat, helmet and sport shoes are needed to play this game. A baseball player's bat and ball look like a cricket bat-ball.


10. Based on the recommendation of the Commission for Agricultural Costs and Prices, the Minimum Support Price (MSP) in India is declared by ……….

(A) Revenue Department

(B) Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare

(C) Department of Economic Affairs

(D) Department of Expenditure

Show Answer
Answer: (B) Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare
Agricultural Costs and Prices Commission has recommended enactment of a law to provide farmers the right to sell their produce at the Minimum Support Price (MSP) in the marketing year 2015-16. When the food crisis deepened in the country, the Government of India started promoting chemical farming to increase productivity and production.

 

Read More Static GK, Gk Quiz and Daily Current affairs: