Static GK 27 January 2022

Top 10 Static Gk 27 January 2022

Static Gk questions and answers related to India and abroad All Static Gk Quiz published in Hindi will be helpful for upcoming exams like SSC, CGL, IAS, UPSC, BANK, RAILWAY etc. If you have any question regarding Static Gk 27 January 2022, then please reach to us through comment section.

1.Who among the following established the Fort William College in Calcutta (now Kolkata) in 1800?

(A) John Shore

(B) Warren Hastings

(C) Richard Wellesley

(D) Charles Cornwallis

Show Answer
Answer: (C) Richard Wellesley

Lord Richard Wellesley was the Governor General of India from 1798 to 1805. He founded Fort William College on 10 July 1800. He founded Fort William College on 10 July 1800. This effort was made to train civil servants. The idea was to teach local oriental culture, law, tradition and administration to British civil servants to improve governance. Lord Wellesley was also responsible for the Fourth Anglo-Mysore War, the Second Anglo-Maratha War, the Subsidiary Alliance and the Censorship Act.


2.As per the systems followed by censuses in India, the sex ratio is converted into the number of females per ……… males in the population.

(A) 10

(B) 100

(C) 1000

(D) 10000

Show Answer
Answer: (C) 1000

The ratio between the number of males and females in a population is called sex-ratio. In India, this ratio is shown as the number of males and females per thousand. Sex Ratio = (Female Population / Male Population) X 1000Sex ratio is the ratio of males to females in the population. In the 2011 Census it was revealed that India's population as of 2011 has 940 females per 1000 males.


3. Sunita Narayan, who was awarded the Padma Shri award in 2005, is known for the work done by her in which of the following fields?

(A) Child Rights

(B) nuclear disarmament

(C) Rights of women

(D) Science and Environment

Show Answer
Answer: (D) Science and Environment

Sunita Narayan (born 23 August 1961) is a renowned environmentalist from India. She is a great supporter of green politics and renewable development. Kul Sunita Narayanan has been associated with the Center for Science and Environment in India since 1982. In the early 1990s, he began to conduct intensive research and advocacy on several global environmental issues. Since 1985, she has been engaged in the work of spreading awareness by writing in many magazines. In recognition of his excellent work, in the year 2005, he was awarded the Padma Shri by the Government of India.


4. In which of the following states is the Great Stupa of Sanchi located?

(A) Uttar Pradesh

(B) Madhya Pradesh

(C) Gujarat

(D) Bihar

Show Answer
Answer: (B) Madhya Pradesh

The Great Stupa of Sanchi is a Buddhist complex located in the Raisen district of Madhya Pradesh. It is situated at a distance of 46 km to the North-East of Bhopal. It is an important monument of Indian architecture and one of the oldest stone structures in India. It was built by Emperor Ashoka in the 3rd century BC.


5.Dashavatar Temple of Devgarh is situated in which of the following state?

(A) Madhya Pradesh

(B) Uttar Pradesh

(C) Maharashtra

(D) Rajasthan

Show Answer
Answer: (B) Uttar Pradesh

Dashavatara Temple, an ancient temple of Lord Vishnu, was built in the 6th century. It is located in Deogarh in Lalitpur district of Uttar Pradesh. It was built in the Gupta period and shows the ornate Gupta style of architecture. It is protected by the Archaeological Survey of India. This temple was built with masonry bricks and stones.

 


6.Ancient scholar Panini is known for his contribution in the field of ……..

(A) Astronomy

(B) Vedanta

(C) State Art

(D) Sanskrit Grammar

Show Answer
Answer: (D) Sanskrit Grammar

Panini's contribution in giving a grammatical form to the Sanskrit language is considered to be incomparable. Panini was born in a village called Shalatur. This village was a few miles away from the confluence where the Kabul river meets the Indus. He is now called Lahur. The name of his grammar is Ashtadhyayi, which consists of eight chapters and about four thousand sutras. Panini's contribution in giving a grammatical form to the Sanskrit language is considered to be incomparable.


7.Which of the following is not a marine fish species?

(A) Katla

(B) Sardines

(C) Hilsa

(D) Mackerel

Show Answer
Answer: (A) Katla

Catla or Bhakur (Gibelion catla) is a species of fish. It is found in rivers and clean water bodies of India, Nepal, Myanmar, Bangladesh and Pakistan. Catla, Bhakur Geographical habitat and distribution Catla is one of the fastest growing fish, it is the main species of river Ganges. In India, it is spread up to the Godavari river of Andhra Pradesh and the Krishna and Kaveri rivers. Commonly known as Katla in India, Assam, Bengal, Bihar, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Bhakur in Orissa, Tharla in Punjab, Beecha in Andhra, Thota in Madras.


8.Which of the following gas is essential for combustion?

(A) Oxygen

(B) carbon monoxide

(C) Sulfur dioxide

(D) Hydrogen

Show Answer
Answer: (A) Oxygen

Oxygen is necessary for combustion. Discovery of Oxygen (O2). Sheel did it. It is non-flammable but helps in combustion. Incomplete combustion produces carbon monoxide (CO). It is a colourless, odorless gas. Hydrogen is the lightest gas. Hydrogen is the only atom in which neutrons are not present. The following is the order of abundance of the elements in the human body: Oxygen > Carbon > Hydrogen > Nitrogen.


9.Which of the following values represents the pH of an acidic solution?

(A) 9

(B) 12

(C) 2

(D) 8

Show Answer
Answer: (C) 2

The pH of an acidic solution is 2. It is a measure of the acidity or alkalinity of a solution. It is defined as the negative logarithm of the concentration (mol/L) of hydrogen ions. It is seven for neutral solution, more than seven for alkaline solution and less than seven for acidic solution. The pH scale has a range from 0 (strongly acidic) to 14 (strongly alkaline). A pH of 7.0 in the middle of this scale is neutral.

10.Which of the following dynasty supported the construction of Kailashnath temple at Ellora?

(A) Chalukya

(B) Solanki

(C) Rashtrakuta

(D) Secret

Show Answer
Answer: (C) Rashtrakuta

Kailashnath temple is a unique architecture of its kind in the world, which was built in Malkhed by King Krishna (1st) (757-783 AD) of Rashtrakuta dynasty. It is located in Ellora (District Aurangabad) in the Layan-Series. The entire mountain has been carved out like a statue from outside and has been given the form of a Dravidian style temple. In its totality, 276 feet long, 158 feet wide, this temple has been built by cutting only one rock. In the course of its construction, an estimated 40 thousand tons of stones were removed from the rock.

 

 

Read More Static GK, Gk Quiz and Daily Current affairs: