Static GK 28th January 2022

All Current Affairs Quiz published in Hindi '28 January 2022 Static Gk Ke Sabal Aur Jabab' related to India and abroad will be helpful for the upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO exams, Static GK 28th January 2022 If you have any question about it, then please reach to us through comment.

Question and Answer on 28th January 2022 Static GK – Static GK 28th January 2022 in Hindi

1.Who among the following is credited with the establishment of the 'Samkhya' system of philosophy?

(A) diameter

(B) Kapil

(C) Gautam

(D) Kanad

Show Answer
Answer: (B) Kapil
Sankhya is also one of the six types of Indian philosophy, which was very popular and popular in ancient times. It is a philosophy having completely opposite beliefs from Advaita Vedanta. The original person who founded it is called Kapil. The literal meaning of 'Samkhya' is 'number related' or analysis. Its most prominent concept is that the creation is made up of Prakriti-Purusha, here Prakriti (ie made up of the Panchmahabhutas) is inert and Purusha (ie Jivatma) is conscious.


2. A Gupta period temple is situated at a place called Bhitargaon. This temple is believed to be the oldest remaining terracotta Hindu temple with a roof and a high spire. At which of the following places is it located?

(A) West Bengal

(B) Chhattisgarh

(C) Gujarat

(D) Uttar Pradesh

Show Answer
Answer: (D) Uttar Pradesh
Within village is located in Kanpur district of Uttar Pradesh. Here the remains of a temple are available, which is one of the beautiful specimens of Gupta architecture. This temple made of bricks is especially famous for its safe and perfect molded bricks. Every brick of it was covered with beautiful and attractive writings.


3.The traditional theater style named 'Dashavatar' is related to which of the following field?

(A) Kutch

(B) Thar

(C) Kalinga

(D) Konkan

Show Answer
Answer: (D) Konkan
Dashavatar is a highly developed theatrical form of Konkan and Goa region. The presenters present ten incarnations of Lord Vishnu, the god of sustainment and creation. The ten incarnations are Matsya, Kurma, Varaha, Narasimha, Vamana, Parashurama, Rama, Krishna (or Balarama), Buddha and Kalki. Beyond the stylistic harmonies, the performers of Dashavatara wear masks of wood and paper mache.


4. In the upper part of the land, the rate of gradual increase in temperature with increase in depth is about ……………. per kilometer.

(A) 15°C

(B) 35°C

(C) 30°C

(D) 10°C

Show Answer
Answer : (B) 35°C
Like the surface of the earth, ocean water also receives its temperature from insolation. The temperature of sea water is found from -50C to 330C. The temperature of ocean water decreases as we move from the equator to the poles. Temperatures are 330C (800F) at 00 latitude, 230C (730F) at 200 latitude, 140C (570F) at 400 latitude, and 10C (340F) at 600 latitude.


5. The Punchhi Commission, which was set up in the year 2007 under the chairmanship of Shri Madan Mohan Punchhi and submitted its report in 2010, was set up to make recommendations on

(A) Fundamental Rights

(B) Centre-State relations

(C) Fundamental Duties

(D) Central Services

Show Answer
Answer: (B) Centre-State relations
The Government of India on 27 April to consider new issues related to Centre-State relations keeping in view the changes in the politics and economy of India after the last consideration of the issue related to Centre-State relations by the Sarkaria Commission two decades ago. In 2007, a commission was set up under the chairmanship of Justice Madan Mohan Punchhi, former Chief Justice of India.


6. By which of the following act, the GST Council was established in India?

(A) The Constitution (103rd Amendment) Act, 2016

(B) Constitution (104th Amendment) Act, 2016

(C) The Constitution (104th Amendment) Act, 2016

(D) Constitution (101st Amendment) Act, 2016

Show Answer
Answer: (D) Constitution (101st Amendment) Act, 2016
GST is an indirect tax which has been implemented with the aim of making India a unified common market. After the ratification of the states, it was enacted as the Constitution (101st Amendment) Act, 2016 after the President's signature on September 8, 2016. In India, GST The bill was first introduced as the Constitution (122nd Amendment) Bill in 2014.


7.Who is the author/author of the book 'VR Displaced'?

(A) An Xiao Mina

(B) Mason Funk

(C) Feminista Jones

(D) Malala Yousafzai

Show Answer
Answer: (D) Malala Yousafzai
A book titled 'We Are Displaced' was released in India on 9 January 2019. The author of this book is Malala Yousafzai. The book details her experiences traveling around the world and visiting refugee camps. Malala Yousafzai received the Nobel Peace Prize in 2014.


8. The Central Statistical Organization (CSO) calculates and publishes the Index of Industrial Production (IIP) on a monthly basis. For computing the index, which of the following financial year is taken as the base year?

(A) 2011-12

(B) 2010-11

(C) 2013-14

(D) 2012-13

Show Answer
Answer : (A) 2011-12
The Central Statistical Organization (CSO), a department under the Ministry of Statistics and Program Implementation, collects and publishes the Index of Industrial Production (IIP) data since 1950. The Central Statistical Organization calculates statistics for eight major regions of the country. The base year for the Index of Industrial Production (IIP) since May 2017 is 2011-12.


9.Who is the author/writer of the book 'One Arranged Murder'?

(A) Jhumpa Lahiri

(B) Salman Rushdie

(C) Chetan Bhagat

(D) Vikram Seth

Show Answer
Answer: (C) Chetan Bhagat
One Arranged Murder is the ninth novel by Indian author Chetan Bhagat and the twelfth book overall. The novel is a sequel to Chetan Bhagat's 2018 novel The Girl in Room 105. The book 'One Arranged Murder' was published on September 28, 2020. The book depicts a murder mystery in the backdrop of an arranged marriage.


10.Which of the following is a simple permanent tissue?

(A) soft tissue (parenchyma)

(B) Alcohol (Xylem)

(C) Tracheids

(D) Sieve Tube

Show Answer
Answer: (A) Soil (parenchyma)
Parenchyma tissue is found in the soft parts of the plant such as the root cortex, stems, leaves and flowers and fruits. It is also found in the tissue vascular bundle and in petiole under the epidermis of the leaf. Parenchyma cells are living cells that perform various functions ranging from storage and support to photosynthesis and phloem loading. Apart from xylem and phloem, leaves are mainly composed of parenchyma cells.