Static GK 3rd March 2022

All Current Affairs Quiz published in Hindi related to India and abroad will be helpful for upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO exams, If you have any question about 'Static GK 3rd March 2022' So please reach us through comment.

Static GK 3rd March 2022 in Hindi

 

1.Which one of the following Harappan Civilization sites shows evidence of the presence of a large open ground, identified as a 'stadium' with terraced galleries?

(A) Mohenjodaro

(B) Kalibanga

(C) Dholavira

(D) Chanhudaro

Answer: (C) Dholavira

The Harappan site of Dholavira is located in Gujarat. Dholavira is a Village in Bhachau Taluka, in Rann of Kutch, Gujarat. On Khadir Island, the site is located. The site may date back to 4000 years BC. From 2900-2400 BC, the site expanded very rapidly. For the construction of the house, the people of Dholavira started using stone-brick instead of mud-brick. Pottery and jewelery were made by the people of the region. Dholavira is the largest excavated Harappan site. Continuous living at a given place is recorded in Dholavira.

2.Which of the following statements about Ashoka Pillars is not true?

(A) They are usually made of sandstone

(B) Ashoka got the inspiration to build such pillars from his father Bindusara

(C) Most of these are polished pillars

(D) They are also called monolithic pillars.

Answer: (B) Ashoka got the inspiration to build such pillars from his father Bindusara

 

स्तंभ Top 10 Important Static GK 3rd March 2022
Ashoka Pillar

 

Ashoka got the inspiration for such pillars from his father Bindusara. The Ashoka Pillar is a series of pillars spread across the Indian subcontinent. The Mauryan Empire Ashoka used the term Dhamma Thambha "pillar of dharma" to describe his own pillars. Ashoka Pillars are among the oldest known stone sculptures of India. All the pillars of Ashoka were built in Buddhist monasteries, many important sites from the life of Buddha and places of pilgrimage. Some pillars were erected to commemorate the visits by Ashoka.

3.Musi River is one of the tributaries of which of the following rivers?

(A) Tapi

(B) Kaveri

(C) Krishna

(D) Mahanadi

Answer: (C) Krishna

The Musi River is a tributary of the Krishna River in the Deccan Plateau which flows through Telangana. Musi River is also known as Musinuru or Musa River or Muchukunda. Hyderabad is situated on the banks of the Musi River. Osman Sagar and Himayat Sagar are the dams built on it which served as the source of water for Hyderabad.

4. The film 'Hellaro', which received the Best Feature Film award at the 66th National Film Awards, is a film made in the language of ………….

(A) Gujarati

(B) Kannada

(C) Marathi

(D) Tamil

Answer: (A) Gujarati

Hellaro is a 2019 Indian Gujarati period drama film. The film is co-written and directed by Abhishek Shah and produced by Ashish Patel, Aayush Patel, Nirav Patel, Prateek Gupta, Mitra Jani and Abhishek Shah under the banners of Sarathi Productions and Harfimoula Films. Hellaro was officially selected as the opening film in the Indian Panorama at the 50th International Film Festival of India. On 8 November 2019, the film was released in cinemas in India to positive reviews.

5. In the context of ancient Indian culture, what is the meaning of 'Panchayatan'?

(A) Military formation used to surround the enemy

(B) a city with five residential complexes

(C) a style of temple architecture

(D) system of defense wall in the city

Answer: (C) A style of temple architecture

In the Panchayatan style of temple architecture, the main shrine is surrounded by four auxiliary corners, making it five shrines. In the Panchayatan style of temple architecture, the main temple is to be built on a rectangular plateau. The Kandaria Mahadev Temple at Khajuraho, the Lingaraja Temple in Bhubaneswar, the Dashavatar Temple in Deogarh, Uttar Pradesh are famous examples of this style of architecture.

6.Which of the following terminology was coined by scientist Purkinje?

(A) Cell

(B) Lysosomes

(C) Cytoplasm

(D) protoplasm

Answer: (D) Protoplasm

Purkinje was a Jake physiologist and anatomist. Purkinje coined the term 'protoplasm' for the fluid substance of a cell. He coined the term "protoplasm" in 1839. Such was Purkinje's fame that when people wrote him letters from outside Europe, all he needed to put in the address form was 'Purkinje, Europe'. Protoplasm is the living part of the cell, which contains various cellular organelles. Protoplasm consists of cytoplasm and nucleus. Cytoplasm contains cell organelles such as endoplasmic reticulum, Golgi body, mitochondria, ribosomes, but no nucleus.

7.Abhinav Bindra won gold medal for India in which of the following Olympics?

(A) Beijing 2008

(B) London 2012

(C) Athens 2004

(D) Sydney 2000

Answer: (A) Beijing 2008

Static GK 3rd March 2022

Abhinav Bindra is an Indian professional shooter and a businessman and is a world and Olympic champion in the 10m air rifle event. He became the first Indian to win an individual gold medal at the Olympic Games by winning gold in the 10m Air Rifle event at the Beijing Olympic Games in 2008. It was India's first gold medal since 1980, when the men's field hockey team won the gold medal.

8. In which of the following two states does the Buckingham Canal extend?

(A) Tamil Nadu and Andhra Pradesh

(B) Andhra Pradesh and Odisha

(C) Kerala and Tamil Nadu

(D) Karnataka and Kerala

Answer: (A) Tamil Nadu and Andhra Pradesh

The Buckingham Canal is a freshwater navigation canal and is 796 km long. The Buckingham Canal crosses the Coromandel Coast of South India into the Viluppuram district of Tamil Nadu in the East Godavari of Andhra Pradesh. The Buckingham Canal connects most of the natural backwaters along the coast to the port of Chennai. During the British rule, the canal was constructed. In the late nineteenth and early twentieth centuries, it was an important waterway.

9. The land called 'Meander' is made up of ……………..

(A) sea

(B) air

(C) river

(D) Volcano

Answer: (C) River

In the adult stage, when the river flows in the plains, it widens the valley by doing more horizontal erosion than the low erosion. Due to the closure of the slope of the valley in the plain, the river that feeds on it forms the bends. These bends are called meander or river meander.

10. Antibiotic drugs are not effective against virus because they lack ………….

(A) Cilia

(B) Plasmid

(C) cell wall

(D) genetic material

Answer: (C) Cell wall

The non-living, permeable and thick wall found outside the cell membrane in bacterial and plant cells is called 'cell wall'. It resides outside the cell membrane in plant cells but under the slime layer in bacteria. Some low-grade unicellular plants, plant cells and animal cells do not have a cell wall. Cell wall is made up of cellulose, pectose and other non-living materials.