Static GK 8th March 2022
Dr. BR Ambedkar

All current affairs quiz published in Hindi related to India and abroad will be helpful for upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO exams, If you have any question about 'Static GK 8th March 2022' So please reach us through comment.

Static GK 8th March 2022 in Hindi

 

1.Which of the following matters does not come under the purview of the Family Courts Act, 1984?

(A) Annulment of marriage

(B) Divorce

(C) Commercial Disputes

(D) Restoration of conjugal rights

Answer: (C) Commercial Disputes

The Family Courts Act was enacted in 1984. The Family Courts of India have been established in India under Section 3 of the Family Courts Act, 1984. The main goal of this act was to establish family courts for safe and speedy settlement of disputes relating to marriage and family matters. The concept of commercial dispute relates to international trade and the money derived from it. According to the principle of this commercial dispute, agriculture and its production can increase only to a certain extent.

2. Kaleshwaram Lift Irrigation Project is a multi-purpose irrigation project located on the river ………….

(A) Indus

(B) Mahanadi

(C) Narmada

(D) Godavari

Answer: (D) Godavari

Kaleshwaram Lift Irrigation Project or KLIP is a multi-purpose irrigation project on the Godavari River at Kaleshwaram, Bhupalpally, Telangana in India. Presently it is the world's largest multi-stage lift irrigation project, with its remote upstream impact at the confluence of Pranahita and Godavari rivers. The Kaleshwaram Lift Irrigation Project is divided into 7 links and 28 packages covering a distance of approximately 500 km (310 mi) in 13 districts and using a canal network of more than 1,800 km (1,100 mi).

3. According to the 2011 Census of India, which of the following states had the highest number of females per 1000 males?

(A) Chhattisgarh

(B) Andhra Pradesh

(C) Tamil Nadu

(D) Kerala

Answer: (D) Kerala

Top 10 Important Static GK 8th March 2022
Kerala

According to the 2011 census, Kerala has the highest sex ratio in India and this figure shows 1000 males out of 1084 females. Haryana has the lowest sex ratio in India and this figure shows 877 females per 1000 males. According to the 2011 census, the sex ratio in India is 940 females per 1000 males. Sex ratio is a ratio used to describe the number of females per 1000 males.

4. Dr. BR Ambedkar was awarded the Bharat Ratna in the year …………….

(A) 1949

(B) 1909

(C) 1990

(D) 1956

Answer : (C) 1990

बी०आर० अंबेडकर Top 10 Important Static GK 8th March 2022
Dr. BR Ambedkar

Bhimrao Ramji Ambedkar, popularly known as Dr. Babasaheb Ambedkar, was an Indian polymath, jurist, economist, politician, and social reformer. In 1990, he was posthumously awarded the Bharat Ratna, India's highest civilian honour. His birthday on 14 April is celebrated as Ambedkar Jayanti all over the world including India. Dr. Ambedkar's legacy includes many monuments and depictions in popular culture.

5.The powers, privileges and immunities of both the Houses of the Indian Parliament and their members and committees have been spelled out by Article ……… of the Constitution of India.

(A) 302

(B) 105

(C) 194

(D) 124

Answer : (B) 105

Article 105 of the Constitution deals with matters relating to 'Parliamentary Privileges'. Article 105 and Article 194 confer privileges or benefits to the members of Parliament so that they can perform their duties or function properly without any hindrance. Such privileges are granted because they are necessary for democratic functioning. These powers, privileges and immunities are to be defined by law from time to time.

6.Which of the following rent system is also known as 'Munro system'?

(A) Ryotwari

(B) Mahalwadi

(C) Zamindari

(D) Monopoly

Answer: (A) Ryotwari

The Ryotwari system is associated with the name of Thomas Munro, who was appointed Governor of Madras in May 1820. Thereafter, the Ryotwari system was extended to the Bombay region. Monroe gradually reduced the rate of taxation from half of gross product to one-third, yet levied excessive taxes. Under the Ryotwari system, the land revenue was paid directly to the state by the farmers.

7.'Pradhan Mantri Rajgar Protsahan Yojana is implemented by the Ministry of …………………..

(A) Labor and Employment

(B) Home Affairs

(C) Finance

(D) Commerce

Answer: (A) Labor and Employment

The “Pradhan Mantri Rozgar Yojana” (PMRPY) was announced in the 2016-17 budget. The scheme is being implemented by the Ministry of Labor and Employment. The objective of the scheme is to promote employment generation. PMRPY scheme is targeted for workers earning up to Rs 15,000/- per month. Under the Prime Minister's Employment Promotion Scheme, 8.33% EPS will be contributed by the government and 3.67 percent EPF will be contributed. The benefit of this scheme will be provided only for new employment.

8.Which of the following is a major port on the west coast of India?

(A) Haldia

(B) Tuticorin

(C) Paradip

(D) Kandla

Answer: (D) Kandla

Kandla is a port and city in Kutch district in the state of Gujarat in western India, near the city of Gandhidham. Kandla port was constructed in the 1950s as the main port serving western India. Kandla Port is situated on Kandla Creek at a distance of 90 km from the Gulf of Kutch. At a distance of 9 km from the port, is situated Kandla SEZ which was established in 1965.

9. The word 'Mankading' is associated with which of the following sports?

(A) Kabaddi

(B) Kho-Kho

(C) Hockey

(D) Cricket

Answer: (D) Cricket

The word is related to cricket. The word Mankading was invented by the Australian press. The word was named after Indian bowler Vinoo Mankad. During India's tour of Australia in 1947, when he was out of the crease, he had dismissed Bill Brown not once but twice. It is a method of "run out" where a bowler strikes the bails before bowling to dismiss a non-striker when the latter is outside the crease.

10.Which of the following organization was not started by Pandita Ramabai?

(A) Satyashodhak Samaj

(B) Mukti Mission

(C) Sharda Sadan

(D) Arya Mahila Samaj

Answer: (A) Satyashodhak Samaj

Pandita Ramabai Saraswati was an Indian social reformer, a pioneer in the education and emancipation of women in India. She was the first woman to be awarded the title of Saraswati and Sanskrit scholar Pandita after examination by the faculty of the University of Calcutta. Satyashodhak Samaj was founded in Maharashtra in 1873 by Jyotiba Phule. The objective of the Satyashodhak Samaj was to spread education among the lower caste people and make them aware of their rights.

 

Static GK 7th February 2022