Static Gk 9th January 2022

Static Gk 9th January 2022:

Current Affairs Questions and Answers related to India and Abroad All current affairs quiz published in Hindi will be helpful for upcoming exams like SSC, CGL, IAS, UPSC, BANK, RAILWAY etc. If you have any query regarding SSC CGL Static GK 9th January 2022 then please reach us through comment section.

1.India's first bio-fuelled aircraft was flown between?

(A) Delhi to Mysore

(B) Delhi to Dehradun

(C) Delhi to Bhubaneshwar

(D) Delhi to Poona

Show Answer

Answer: (B) Delhi to Dehradun

On December 17, 2018, pilots and engineers conducted a pilot flight using blended bio-jet fuel for the first time in an An-32 military transport aircraft at ASTE, Bangalore, the premier test site of the Indian Air Force. The project is a joint effort of the Indian Air Force, DRDO and CSIR. The flight, propelled by a mixture of jatropha seed oil and aviation turbine fuel, was the country's first biofuel powered flight. This flight service operated from Delhi to Dehradun, which took 43 minutes. This service is provided by SpiceJet (Bombardier Q-400). A total of 25 persons including five crew members were on board the flight.

 

2. Under which article the President is impeached?

(A) Article 72

(B) Article 66

(C) Article 63

(D) Article 61

Show Answer

Answer: (D) Article 61

Article 61 deals with the impeachment of the President. Under the Indian Constitution, only the President is impeached, all other office bearers are removed from office. Impeachment is a legislative action, whereas removal from office is an executive action. Impeachment is a strictly enforced formal act that takes place only when the constitution is violated. This violation is a political act which is determined by the Parliament.

 

3. Aranmula Boat Race is related to which state?

(A) Kerala

(B) Tamil Nadu

(C) Karnataka

(D) Andhra Pradesh

Show Answer

Answer: (A) Kerala

The Aranmula Boat Race is one of the oldest boat races in the south-western state of Kerala, India. It is organized on the occasion of Onam festival (approximately in the month of August-September) near a temple dedicated to Lord Krishna and Arjuna at a place called Aranmula. The boats move in pairs, encouraging with loud singing and clamor by the spectators of the competition. Aranmool is a place located 128 km away from the state capital of Kerala. It is situated on the banks of the Pampa River.

 

4.Who built the Charminar in Hyderabad?

(A) Yusuf Adil Shah

(B) Malik Ahmed

(C) Quli Qutb Shah

(D) Amir Ali Barod

Show Answer

Answer: (C) Quli Qutb Shah

Sultan Muhammad Quli Qutb Shah, the fifth ruler of the Qutb Shahi dynasty, built the Charminar in 1591. The Charminar is a monument and mosque located in Hyderabad, Telangana, India. It is globally known as the symbol of Hyderabad and is listed among the most recognized structures in India. The long history of Charminar includes the existence of a mosque on its top floor for over 400 years. Historically and religiously significant, it is also known for the popular and busy local markets surrounding the structure, and has become one of the most frequented tourist attractions in Hyderabad.

 

5. 'Saubhagya Yojana' is related to?

(A) By delivering electricity from house to house

(B) related to the welfare of the girl child

(C) Campaign to take the girl child to school

(D) By delivering tap water from house to house

Show Answer

Answer: (A) By delivering electricity from house to house

Saubhagya Yojana or Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana is a project of the Government of India to provide electricity to households. The project was announced in September 2017 by Prime Minister Narendra Modi, who stated that the electrification process is to be completed by December 2018. Some households identified through the 2011 Socio-Economic and Caste Census (SECC) will be eligible for free electricity connections, while others will be charged ₹500 fee.

 

6. With which instrument the depth of the ocean is measured?

(A) Pyrometer

(B) Fadometer

(C) Spherometer

(D) Gravimeter

Show Answer

Answer: (B) Fadometer

Fadometer is used to measure the depth of the ocean. The average depth of the sea is about 12,100 feet. The deepest part of the ocean is called the Challenger Deep and is located beneath the western Pacific Ocean in the southern end of the Mariana Trench. The first depth measurements in the Mariana Trench were made by the British survey ship HMS Challenger, which was used by the Royal Navy to conduct trench research in 1875. A fardometer is a depth finder that uses sound waves to determine the depth of water.

 

Which movement started with the Dandi March?

(A) Quit India Movement

(B) Swadeshi Movement

(C) Civil Disobedience Movement

(D) Khilafat Movement

Show Answer

Answer: (C) Civil Disobedience Movement

Civil disobedience movement (Civil Disobedience Movement) started with the violation of the salt law. He broke the salt law by going to Dandi, a village on the beach, the whole country woke up, every man was looking for the leadership of Gandhiji. From March 1930, under the leadership of Mahatma Gandhi, the national movement took a new direction, which started with the Civil Disobedience Movement and the Dandi March. Thus started a great movement, in response to which the repression cycle of the government also went on fast.

 

8.Which of the following is a sect of Jainism?

(A) Hinayana

(B) Digambar

(C) Lingayat

(D) Vajrayana

Show Answer

Answer: (B) Digambar

Digambara is a sect of Jainism. The Digambara sect is named after a particular practice of its monk. Digambara monks are naked, they do not wear any clothes. Features of Digambara sect – Monks: Muni they do not wear any clothes they are naked. Shravak : Ellaka they wear a white loincloth. Shravika: Kasullaka they wear three white clothes. Nun: Aryika wears a white sari.

 

9.Which of the following traveler came to India in the fourteenth century?

(A) François Bernier

(B) Antonio Monserrate

(C) Duarte Barbosa

(D) Ibn Battuta

Show Answer

Answer: (D) Ibn Battuta

Ibn Battuta was born on 24 February 1304 AD in Tangier, Morocco. Ibn Battuta has spent 30 years traveling throughout the Middle East, India, Africa and Southeast Asia. In 1333 Ibn Battuta came to India and met Sultan Muhammad bin Tughlaq. Mohammad bin Tughlaq appointed Battuta as a judge and expert on Islamic law. Ibn Battuta wrote a famous travel book Rilah (in Arabic).

 

10. In which economy monopoly is used?

(A) Capitalist

(B) Socialist

(C) mixed

(D) closed

Show Answer

Answer: (A) Capitalist

In economics, when one person or organization has so much control over a product or service that he can apply the conditions and price related to its sale according to his wish, then this situation is called monopoly. Capitalism is an economic system in which there is a system of private ownership of capital, individual control over the means of production, free industrial competition and uncontrolled distribution of consumer goods. There has never been a fixed definition of capitalism; It has been formed in different forms according to the country, time and moral values.

 

Read More Static GK, Gk Quiz and Daily Current affairs: