current affairs 14th February 2022
French virologist Luc Montagnier

All Current Affairs Quiz published in Hindi on '14 February 2022 Current Affairs Sabal Aur Jawab' related to India and Abroad will be helpful for the upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO Exams, Current Affairs 14th February 2022' If you have any question about it, then please reach to us through comment.

Question and Answer on 14 February 2022 Current Affairs – Current Affairs 14th February 2022

1.The board of which of the following company has approved the appointment of N Chandrasekaran as chairman for a second five-year term?

(A) Reliance Private Limited

(B) Adani Private Limited

(C) Tata Sons Private Limited

(D) HDFC Group

Show Answer
Answer: Tata Sons Private Limited

टाटा संस प्राइवेट लिमिटेड के बोर्ड ने दूसरे पांच वर्ष के कार्यकाल के लिए एन चंद्रशेखरन को अध्यक्ष नियुक्त करने की मंजूरी दे दी है
N Chandrasekaran


The Board of Tata Sons Private Limited has approved the appointment of N Chandrasekaran as the Chairman for a second term of five years. He is currently employed. His term was to end by the end of February 2022. He joined the board of Tata Sons in the year 2016. And in January 2017, he was made the chairman. He took over the official charge in February 2017. Much of his tenure went into a legal battle with his predecessor, Cyrus Mistry.


2. Which of these state government has recently tied up with the British Council to expand higher education?

(A) Government of Kerala

(B) Government of Maharashtra

(C) Punjab Government

(D) Government of Telangana

Show Answer
Answer: (D) Government of Telangana
The Telangana government recently tied up with the British Council to expand higher education and renew partnerships in English and the arts. On this agreement, the British Council has signed an agreement with the Research and Innovation Circle of Hyderabad.


3. Recently who has started “Jeeva Program” to promote natural farming?

(A) Canara Bank

(B) State Bank of India

(C) World Bank

(D) National Bank for Agriculture and Rural Development

Show Answer
Answer: (D) National Bank for Agriculture and Rural Development
National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has recently launched “Jeeva Program” to promote natural farming under its existing watershed and wadi programs in 11 states. These 11 states include five agricultural regions, which are ecologically fragile and rainfed.


4.Which of the following ministry has recently reconstituted the Advisory Committee on Investor Protection and Education Fund?

(A) Ministry of Education

(B) Ministry of Science

(C) Ministry of Women

(D) SEBI

Show Answer

Answer: (D) SEBI

The Securities and Exchange Board of India (SEBI) has recently reconstituted the Advisory Committee on Investor Protection and Education Fund under the chairmanship of G Mahalingam. The advisory committee on this fund is an eight-member committee which will make former SEBI whole-time member G Mahalingam as its new chairman.


5.Luc Montagnier, who was awarded the Nobel Prize for discovering the virus that causes which of these diseases, has passed away recently?

(A) TB

(B) AIDS

(C) Typhoid

(D) Corona

Show Answer
Answer: (B) AIDS

फ्रांसीसी वायरोलॉजिस्ट ल्यूक मॉन्टैग्नियर
French virologist Luc Montagnier


French virologist Luc Montagnier, who was awarded the Nobel Prize for discovering the virus that causes AIDS, has recently died at the age of 89. He started the discovery of HIV on 3 January 1983 in Paris.


According to the TomTom Traffic Index, which city has been the fifth most congested city in the world in 2021?

(A) Bangalore

(B) Delhi

(C) Mumbai

(D) Pune

Show Answer
Answer: (C) Mumbai
According to the TomTom Traffic Index, in 2021 the city of Mumbai has been the most congested city in India and the fifth most congested city in the world. While Bangalore has been ranked 10th and Delhi 11th. At least 53 percent traffic jams have been found in Mumbai. This means it takes more than half an hour in Mumbai to cover the 15-minute route.


7. Which edition of India's prestigious cricket league IPL (IPL) is going to be held this year?

(A) 12th

(B) 11th

(C) 15th

(D) 20th

Show Answer
Answer: (C) 15th
IPL ie Indian Premier League is a T20 cricket league. Players from many other countries including India participate in this. Its first edition was held in the year 2008. This year i.e. in 2022, the 15th season of IPL is going to be held.


8.Transport Minister B. According to Sriramulu, in which state a plan has been made to set up a “Skill and Entrepreneurship Development University”?

(A) Kerala

(B) Maharashtra

(C) Punjab

(D) Karnataka

Show Answer
Answer: (D) Karnataka
Transport Minister B. According to Sriramulu, a plan has been made to set up a “Skill and Entrepreneurship Development University” in the state of Karnataka. This university will be opened because, there is a need to adopt new technology in all areas and there is a need for result oriented projects in backward area.


9.NASA K Parker Solar Probe has recently taken pictures of the surface of which planet from space?

(A) Saturn

(B) Venus

(C) Mars

(D) Mercury

Show Answer
Answer: (B) Venus

शुक्र ग्रह
NASA's Parker Solar Probe takes pictures of the surface of Venus from space


The Parker Solar Probe of NASA (National Aeronautics and Space Administration) recently took pictures of the surface of Venus from space. This image reveals a faint glow from the surface, highlighting distinctive features such as continental regions, plateaus and plains.


10. Which of the following automobile company's former chairman Rahul Bajaj has passed away recently?

(A) Maruti Suzuki

(B) Bajaj

(C) Honda

(D) Hero

Show Answer
Answer: (B) Bajaj
Rahul Bajaj, former chairman of Bajaj Automobile Company, has passed away recently at the age of 83. Born on June 10, 1938, Rahul Bajaj has served as the chairman of the Bajaj Group for 50 years. While he has also been honored with the Padma Bhushan award in 2001.