Current Affairs 15th March 2022
"Literature Festival" 2022

All Current Affairs Quiz published in Hindi related to India and abroad will be helpful for upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO exams, If you have any question about 'Current Affairs 15th March 2022' So please reach us through comment.

Current Affairs 15th March 2022

 

1.Prabha Narasimhan has been appointed as the CEO and MD of which company in place of Ram Raghavan recently?

(A) Google

(B) Coal India

(C) HDFC Groupv

(D) Colgate-Palmolive Limited

Answer: (D) Colgate-Palmolive Limited

Prabha Narasimhan has been recently appointed as the CEO and MD of Colgate-Palmolive (India) Limited, replacing Ram Raghavan. She was earlier working as the Executive Director of Hindustan Unilever (HUL).

Name the Union Civil Aviation Minister, who has recently inaugurated the first Drone School in Gwalior, Madhya Pradesh .

(A) Rajnath Singh

(B) Hardeep Singh Puri

(C) Jyotiraditya Scindia

(D) Piyush Goyal

Answer: (C) Jyotiraditya Scindia

Union Civil Aviation Minister Jyotiraditya Scindia recently inaugurated the first Drone School in Gwalior, Madhya Pradesh. This Drone School is one of the five Drone Schools to be opened in different cities of Madhya Pradesh. The other four cities are Bhopal, Indore, Jabalpur and Satna.

3. “Democracy Report 2022: Autocratization Changing Nature?” What is the rank of India in

(A) 42nd place

(B) 57th place

(C) 78th place

(D) 93rd place

Answer: (D) 93rd place

“Democracy Report 2022: Autocratization Changing Nature?” released by the V-Dem Institute at the University of Gothenburg, Sweden. India has been ranked 93rd in this. The report classifies India as an electoral autocracy, ranking 93 out of 179 countries on the LDI.

4.Who among the following has been appointed as the Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India recently?

(A) Sanjeet Verma

(B) Sanjay Mehta

(C) Sandeep Sharma

(D) Debashish Panda

Answer: (D) Debashish Panda

Debashish Panda has recently been appointed as the chairman of the Insurance Regulatory and Development Authority of India. It was vacant from May 2021 on completion of the tenure of Subhash Chandra Khuntia. Debasish Panda, a 1987 batch IAS officer of Uttar Pradesh cadre, has been appointed for a period of three years.

5.Sahitya Akademi's literary festival “Sahityotsava” has been organized in which city recently?

(A) Mumbai

(B) Delhi

(C) Kolkata

(D) Chennai

Answer: (B) Delhi

Recently, the Sahitya Akademi's literary festival “Sahityotsava” has been organized in Delhi, the capital of India, from 10 to 15 March 2022. It started with the inauguration of the Akademi exhibition by Arjun Ram Meghwal, Minister of State for Culture. Renowned publishers and writers representing Indian languages will participate in this literary festival.

6. Which of the following famous golfer has recently been formally inducted into the World Golf Hall of Fame?

(A) Labor James

(B) Tiger Woods

(C) Charlie Access

(D) Sam Alexes Woods

Answer: (B) Tiger Woods

वुड्स Top 10 Important Current Affairs 15th March 2022
Tiger Woods

Famous golfer Tiger Woods has recently been formally inducted into the World Golf Hall of Fame. Throughout his career, Woods has broken many golfing records, and has established himself as arguably the greatest golfer of all time.

Which bank's Managing Director Ashwini Bhatia has been recently appointed by the Cabinet as a whole-time member of SEBI?

(A) Bank of Baroda

(B) Canara Bank

(C) Yes Bank

(D) State Bank of India

Answer: (D) State Bank of India

State Bank of India Managing Director Ashwini Bhatia has recently been appointed by the cabinet as a whole-time member of the Securities and Exchange Board of India (SEBI) for a period of three years. In August 2020, Ashwini Bhatia, who will retire in May 2022 this year, was promoted to the post of Managing Director of State Bank of India.

8. Which payment bank has recently been directed by RBI to stop onboarding of new customers?

(A) Canara Bank

(B) Free charge

(C) Yes Bank

(D) Paytm Payments Bank

Answer: (D) Paytm Payments Bank

The Reserve Bank of India has recently directed Paytm Payments Bank to stop onboarding of new customers. The bank has also been directed to appoint an IT audit firm to conduct a comprehensive system audit of its IT systems.

9. Which of the following state government has recently launched “Mukhyamantri Cha Shrami Kalyan Prakalpa” scheme?

(A) Government of Kerala

(B) Government of Gujarat

(C) Government of Maharashtra

(D) Tripura Government

Answer: (D) Government of Tripura

The Tripura government has recently launched the “Mukhyamantri Cha Shrami Kalyan Prakalpa” scheme. 85 crore for its implementation, has been allocated as a step towards bringing 7000 tea garden workers of Tripura under the social safety net.

10. How many Indian airports have got place in ACI World's ASQ Awards 2021?

(A) two

(B) three

(C) four

(D) six

Answer: (D) Six

6 Indian airports have got place in the Airport Service Quality Survey for the year 2021 by Airports Council International (ACI). These airports have been selected from across the Asia Pacific region in different categories based on annual passenger traffic.

 

Current Affairs 14th March 2022