Current Affairs 16th March 2022
Rishabh Pant

All Current Affairs Quiz published in Hindi related to India and Abroad' will be helpful for upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO Exams, If you have any question about 'Current Affairs 16th March 2022' So please reach us through comment.

Current Affairs 16th March 2022

 

1.Which of the following company has become the first Linear Alkylbenzene (LAB) manufacturing company in the world to get BIS certification?

(A) Tata

(B) Reliance

(C) Adani

(D) Tamil Nadu Petroproducts

Answer: (D) Tamil Nadu Petroproducts

Tamil Nadu Petroproducts Limited has recently become the first Linear Alkylbenzene (LAB) manufacturing company in the world to get BIS certification. TPL's 'Superlab' brand is one of the most renowned laboratory brands in the country.

2.Prime Minister Narendra Modi has dedicated to the nation a new campus Nirman Bhawan of National Defense University recently built in which state?

(A) Kerala

(B) Gujarat

(C) Punjab

(D) Kerala

Answer: (B) Gujarat

Prime Minister Narendra Modi has recently dedicated to the nation a new campus Nirman Bhawan of National Defense University built in Lavad village of Gujarat. It is an Institute of National Importance, started its operation from 1st October 2020.

3.Ajay Bhushan Pandey has been recently appointed as the Chairman of National Financial Reporting Authority for a period of how many years?

(A) 2 years

(B) 3 years

(C) 4 years

(D) 5 years

Answer: (B) 3 years

Ajay Bhushan Pandey, a 1984 batch IAS officer of Maharashtra cadre, has recently been appointed as the chairman of the National Financial Reporting Authority for a period of 3 years. He had earlier retired as Revenue Secretary in February this year.

In which city of Maharashtra, India's first medical city 'Indrayani Medicity' has been announced to be established?

(A) Mumbai

(B) Kota

(C) Pune

(D) Majra

Answer: (C) Pune

The state government has announced to set up India's first medical city 'Indrayani Medicity' in Pune, Maharashtra. It will come up in 300 acres of land area in K Khed taluka. This will be the first city in the country where all the treatments will be available at one place.

5.Which of the following batsman has recently become the second batsman to score the fastest fifty in Test cricket?

(A) Shreyas Iyer

(B) Rohit Sharma

(C) Virat Kohli

(D) Rishabh Pant

Answer: (D) Rishabh Pant

The Indian batsman recently scored the fastest fifty against Sri Lanka in the Bangalore Pink Ball Test and has become the second fastest Indian run-scorer. He has scored a half-century in 28 balls in this match. Whereas before him, Shahid Afridi of Pakistan is among the fastest to score a half-century, who scored a half-century off 26 balls in Bangalore in 2005.

6. South Africa's Faf du Plessis has been recently appointed as the new captain of which IPL team?

(A) Chennai Super Kings

(B) Delhi Capital

(C) Mumbai Indian

(D) Royal Challengers Bangalore

Answer: (D) Royal Challengers Bangalore

डुप्लेसिस Top 10 Important Current Affairs 16th March 2022
Faf du Plessis

Royal Challengers Bangalore has recently appointed Faf du Plessis of South Africa as the new captain of the team. He will replace Virat Kohli. Faf du Plessis will be the seventh captain of RCB.

7.Gabriel Boric Font has been recently appointed as the new and 36th President of which country?

(A) Maldives

(B) Indonesia

(C) Iran

(D) Chile

Answer: (D) Chile

Gabriel Boric Font has recently been appointed as the new and 36th President of Chile. The 36-year-old is the youngest leader in the history of leftist Chile to hold office. He will replace Sebastian Pinera. Boric will hold the post for a period between 2022-2026.

8.Central government has announced to vaccinate children from 12 to how many years of age from March 16?

(A) 14 years

(B) 15 years

(C) 17 years

(D) 18 years

Answer: (A) 14 years

The central government has recently announced to conduct Covid-19 vaccination for children of 12 to 14 years from March 16. While the vaccine is being given to people above 15 years of age. Along with this, it has been announced that all the elderly people above 60 years of age will be given precaution dose.

9. Jan Shikshan Sansthan and who has recently launched Adavi Tribal Brand in Nilambur?

(A) Reserve Bank of India

(B) Canara Bank

(C) Yes Bank

(D) NABARD

Answer: (D) NABARD

Jan Shikshan Sansthan and NABARD have recently launched Adavi Tribal Brand, a new brand of forest products from Nilambur. Minor forest produce such as wild honey collected by Nilambur tribals will now be marketed under the Adavi brand.

10.Which of the following state government has recently presented the children's budget for children?

(A) Government of Kerala

(B) Government of Maharashtra

(C) Government of Gujarat

(D) Government of Madhya Pradesh

Answer: (D) Government of Madhya Pradesh

The Madhya Pradesh government has recently presented its budget for the financial year 2022-23, in which the children's budget has been presented. The state government has allocated Rs 57,803 crore for 220 schemes. A provision of Rs 57,803 crore has been made for the nutrition, health and education of children in this children's budget.

 

Current Affairs 15th March 2022