All Current Affairs Quiz published in Hindi on '26 February 2022 Current Affairs Sabal Aur Jawab' related to India and Abroad will be helpful for the upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO Exams, Current Affairs 26th February 2022' If you have any question about it, then please reach to us through comment.

Question and Answer on 26 February 2022 Current Affairs – Current Affairs 26th February 2022

 

Name the Minister of State for Culture and External Affairs, who has released a signature tune for “Vande Bharatam” recently .

(A) G. Kishan Reddy

(B) Anupriya Patel

(C) Meenakshi Lekhi

(D) Annapurna Devi

Answer: (C) Meenakshi Lekhi

Minister of State for Culture and External Affairs Meenakshi Lekhi has recently released a signature tune for Vande Bharatam composed by Grammy Award winner Ricky Cage and Oscar Contestant Bikram Ghosh, this signature tune has been released by the Ministry of Culture for the Republic Day Celebrations 2022. Vande Bharatam was prepared for the dance festival.

2. Chamba district of which of these states has become the 100th district of the “Har Ghar Jal” mission?

(A) Gujarat

(B) Madhya Pradesh

(C) Kerala

(D) Himachal Pradesh

Answer: (D) Himachal Pradesh

Current Affairs 26th February 2022
Himachal Pradesh

 

Chamba district of Himachal Pradesh has recently become the 100th district of “Har Ghar Jal” mission. Chamba district is the fifth aspirational district to be included under Jal Jeevan Mission. The other four water aspirational districts are Bhadradri Kothgudem in Telangana, Jaishankar Bhupalpally, Komram Bheem Asifabad and Mewat in Haryana.

3.IBM has recently launched a Cyber Security Center in which Indian city?

(A) Pune

(B) Chennai

(C) Hyderabad

(D) Bangalore

Answer: (D) Bangalore

International Business Machines Corporation (IBM) has recently launched a Cyber Security Center in Bengaluru, Karnataka to address the concerns of its customers in the Asia Pacific region. This is the first facility of its kind in the region. This new cyber security hub is one of only two IBM's centers have globally. The other is located in the US.

4.Union Minister Sarbananda Sonowal has recently inaugurated the Nikarshan Sadan – Dredging Museum in the DCI campus of which city?

(A) Vijayawada

(B) Visakhapatnam

(C) Tirupati

(D) Nellore

Answer: (B) Visakhapatnam

Union Minister for Ports, Shipping and Waterways and AYUSH Sarbananda Sonowal has recently inaugurated Nikarshan Sadan – Dredging Museum at DCI Complex in Visakhapatnam. The museum displays a variety of dredgers, old photographs and models of historical landmarks from the eastern port city of Vizag.

5.Recently which bank has approved to re-appoint Rakesh Sharma as the Managing Director and Chief Executive Officer of its bank?

(A) Bank of India

(B) Canara Bank

(C) Yes Bank

(D) Industrial Development Bank of India

Answer: (D) Industrial Development Bank of India

The Board of Industrial Development Bank of India i.e. IDBI Bank has recently approved the appointment of Rakesh Sharma as MD and CEO of the bank for a period of three years with effect from March 19, 2022. His reappointment has got the approval of banking regulator RBI. Rakesh Sharma was earlier the MD and CEO of Canara Bank.

In which state of India the SAAF and National Cross Country Athletics Championships will be held?

(A) Kerala

(B) Sikkim

(C) Maharashtra

(D) Nagaland

Answer: (D) Nagaland

The South Asian Athletic Federation Cross Country Championships and 56th National Cross-Country Athletics Championships will be held in Kohima, Nagaland from March 26. It is a pleasure to have “Hornbill” the official mascot of both these championships. The name of the mascot is Akimji.

7.Which of the following goods company has announced the separation of the post of Chairman of the Board and CEO and Managing Director of the company?

(A) Hindustan Unilever Limited

(B) Dabur

(C) Nestle

(D) ITC United

Answer: (A) Hindustan Unilever Limited

Hindustan Unilever Limited Goods Company has recently announced the separation of the post of Chairman of the Board and CEO and Managing Director of the company. While Nitin Paranjpe has been made non-executive chairman. He is currently serving as the Chief Operating Officer of HUL's parent company Unilever.

Name the Lieutenant Governor of Jammu and Kashmir, who has approved the FDI policy for Jammu and Kashmir recently .

(A) Sanjay Verma

(B) Sandeep Thakur

(C) Sanjit Mehta

(D) Manoj Sinha

Answer: (D) Manoj Sinha

Jammu and Kashmir Lieutenant Governor Manoj Sinha has recently approved the Foreign Direct Investment Policy for Jammu and Kashmir with a minimum foreign stake of 51 percent. This policy will be implemented for the next ten years. This policy is based on the Guiding Framework on FDI of the Department for Promotion of Industry and Internal Trade and RBI.

9. In which of the following country India will set up its first IIT outside the country?

(A) Sri Lanka

(B) Nepal

(C) Bhutan

(D) United Arab Emirates

Answer: (D) United Arab Emirates

The UAE will set up its first IIT outside the country as part of the India-UAE trade agreement. A new phase of joint strategic cooperation in all fields will be launched under the Comprehensive Economic Partnership Agreement between India and the UAE.

10. Under which of the following ministry FSSAI will soon launch “Health Star Rating” for packaged food items?

(A) Ministry of Education

(B) Ministry of Health and Family Welfare

(C) Tribal Ministry

(D) Ministry of Culture

Answer: (B) Ministry of Health and Family Welfare

According to the Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) under the Ministry of Health and Family Welfare, it will soon start “Health Star Rating” for packaged food items. By which consumers will be able to know whether their food packaging is harmful or healthy and nutritious.