Current Affairs 28th January 2022

All current affairs quiz published in Hindi on '28 January 2022 Current Affairs Ka Sabal Aur Jabab' related to India and abroad will be helpful for the upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO exams, Current Affairs 28th January 2022 If you have any question about it, then please reach to us through comment.

28 January 2022 Current Affairs Questions and Answers – Current Affairs 28th January 2022 in Hindi

Question 1. Which Olympic gold medalist has recently been awarded the Param Vishisht Seva Medal by President Ram Nath Kovind?

A. PV Sindhu

B. Abhinav Bindra

C. Neeraj Chopra

D. Mirabai Chanu

Show Answer

Answer: (C) Neeraj Chopra

Explanation: President Ram Nath Kovind recently honored Olympic gold medalist Neeraj Chopra with the Param Vishisht Seva Medal. Neeraj Chopra is a Subedar in the Indian Army. He joined 4 Rajputana Rifles in 2016 as a direct entrant of Naib Subedar.


Question
2. “Marakkar: Arabikadalinte Singham” and which Indian movie has been shortlisted for Oscar 2022?

A. Surai Pottru

B. Jai Bhim

C. Karnam

D. 7th sense

Show Answer

Answer: (B) Jai Bhim

Explanation: Indian Movie “Marakkar: Arabikadalinte Singham” and “Jai Bheem” have been shortlisted for Oscar 2022. Jai Bhim is the fourth Indian film to be nominated for an Oscar after Mother India, Salaam Bombay and Lagaan. While Marakkar has also been nominated for the Global Community Oscar Awards 2021.


Question
3. Which film directed by PS Vinothraj from India has won the Best Film Award at the 20th Dhaka International Film Festival?

A. Koozhangal

B. decay

C. Sexy Durga

D. Arakki

Show Answer

Answer: (A) Koozhangal

Explanation: The film “Kozhangal” directed by PS Vinothraj from India has won the Best Film Award at the 20th Dhaka International Film Festival. While Jayasuriya has received the Best Actor Award for the film Sunny, directed by Ranjit Shankar.


Question
4. Which day is celebrated across the world on 28 January?

A. Data Privacy Day

B. World Education Day

C. World Post Day

D. World Politics Day

Show Answer

Answer: (A) Data Privacy Day

Explanation: Data Privacy Day is celebrated across the world on 28 January. Celebration of this day was started from 28 January 1981. But in the year 2006, a Council of Europe decided to celebrate Data Protection Day every year on 26 April 2006. Which is now celebrated every year only on 28 January.


Question
5. Which of the following country has recently handed over 70,000 AK-203 Kalashnikov assault rifles to the Indian Armed Forces?

A. Japan

B. China

C. America

D. Russia

Show Answer

Answer: (D) Russia

Explanation: Russia has recently handed over all 70,000 AK-203 Kalashnikov assault rifles to the Indian Armed Forces. Out of which 670,000 rifles were ordered. For this a contract was signed between India and Kalashnikov. The cost of this contract is Rs 5,124 crore.


Question
6. What is the rank of India in the list of 180 countries in the Corruption Perceptions Index 2021?

A. 65th place

B. 75th place

C. 85th place

D. 95th place

Show Answer

Answer: (C) 85th place

Explanation: India has been ranked 85th out of 180 countries in the Corruption Perceptions Index 2021, a report released by Transparency International. Whereas in 2020 India was ranked 86th. In this sense, this improvement is even better in India. Denmark ranks first in this index with a score of 88.


Question
7. Ramgarh Vishdhari Wildlife Sanctuary has been announced to be notified as the fourth tiger reserve of which state recently?

A. Kerala

B. Maharashtra

C. Gujarat

D. Rajasthan

Show Answer

Answer: (D) Rajasthan

Explanation: Ramgarh Vishdhari Wildlife Sanctuary has recently been announced to be notified as the fourth tiger reserve of Rajasthan. This Ramgarh Vishdhari Sanctuary will be spread over an area of 1,071 square kilometres. This sanctuary was established in the year 1982. There are 8 villages in the main areas of the sanctuary.


Question 8. Which brand has retained its position as the most valuable brand in 2022 as per the Brand Finance 2022 Global 500 report?

A. Reliance

B. Apple

C. Samsung

D. Google

Show Answer

Answer: (B) Apple

Explanation: According to the recent Brand Finance 2022 Global 500 report, the Apple brand has retained its position as the most valuable brand in 2022 as well. This is the highest ever brand value ever recorded in Finance Global 500 ranking history. Amazon is second and Google is at third place in this list.


Question
9. In which Gulf, Russia-China-Iran army has recently conducted joint naval exercise CHIRU-2Q22?

A. Bay of Bengal

B. Gulf of Arabian Sea

C. Gulf of Panama

D. Gulf of Oman

Show Answer

Answer: (D) Gulf of Oman

Explanation: Russia-China-Iran army has recently conducted joint naval exercise CHIRU-2Q22 in the Gulf of Oman. The aim of which is to deepen practical cooperation between the navies of the three countries. More than 60 aircraft along with 140 warships and about 10,000 military personnel will participate in this naval exercise.


Question 10.
 Which state has recently released the first of its kind in India state-level bird atlas?

A. Kerala
B. Uttarakhand
C. Jammu and Kashmir
D. Sikkim

Show Answer

Answer: (A) Kerala

Explanation:
 Recently the state of Kerala has released a 'Kerala Bird Atlas' (KBA). This is the first state level bird atlas of its kind in India. In terms of geographical expansion, KBA is said to be the largest bird atlas of Asia. KBA has been designed as a science driven exercise in collaboration with citizens. More than 1,000 volunteers taking care of the birds have participated in it.