Current Affairs 29th January 2022

All Current Affairs Quiz published in Hindi on '29th January 2022 Current Affairs Ka Sabal Aur Jabab' related to India and Abroad will be helpful for the upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO Exams, Daily Current Affairs 29th January 2022 If you have any question about ', then please reach us through comment.

29 January 2022 Current Affairs Questions and Answers – Daily Current Affairs 29th January 2022 in Hindi

1. Which Tiger Reserve of India has won the TX2 award?

A. Panna Tiger Reserve

B. Chhattisgarh Tiger Reserve

C. West Bengal Tiger Reserve

D. Sathyamangalam Tiger Reserve

Show Answer
Answer: (D) Sathyamangalam Tiger Reserve
Explanation: Sathyamangalam Tiger Reserve located in Erode district of Tamil Nadu has won the TX2 award. This tiger reserve has received this award after doubling the number of tigers to 80 since 2010. Also Bardia National Park in Nepal has won this year's TX2 award for doubling the population of wild tigers.


2. Which innovation center of the country has been announced to be set up by Digital University Kerala for Rs 86.41 crore?

A. first

B. Second

C. Third

D. Fourth

Show Answer
Answer: (A) First
Explanation: India's first innovation center for Graphene has been announced by the Digital University of Kerala in Kerala with the Center for Materials for Electronics Technology at Thrissur for Rs 86.41 crore. This will be the country's first graphene R&D incubation center.


3. In which of these countries, the famous French Kathakali dancer Milena Salvini has passed away recently?

A. Iran

B. Germany

C. Australia

D. Italy

Show Answer
Answer: (D) Italy
Explanation: Italy-born French famous Kathakali dancer Milena Salvini has passed away recently. She went to Kerala, India where she learned Kathakali and ran a school for Indian dance styles "Center Mandap" in Paris. Milena Salvini was awarded the Padma Shri award in the year 2019 for her contribution in the field of performing arts.


4. Which company's Nasal Vaccine has recently been approved for trial by the Drug Controller General of India?

A. Serum Institute

B. Bharat Biotech

C. Pfizer

D. Johnson & Johnson

Show Answer
Answer: (B) Bharat Biotech
Explanation: The Drug Controller General of India has recently approved the trial of Bharat Biotech's Nasal Vaccine. But its trial will be done on 900 people at present. This will be the trial of the third dose of this vaccine. Bharat Biotech is the second company to submit applications for the Phase III trial of the third dose.


5. Which of the following has recently launched a new app named “Digital Parliament”?

A. Education Commission

B. NITI Aayog

C. Lok Sabha Secretariat

D. Election Commission

Show Answer
Answer:(C) Lok Sabha Secretariat
Explanation: Lok Sabha Secretariat has recently launched a new app called “Digital Parliament” for the people to know about the proceedings of Parliament and their MPs. This app is available on both Android and iOS platforms. It carries all the major content of the Interconnected Portal of Indian Parliament.


6. Which UN agency has included Nordic “clinker boats” in its heritage list in December 2021?

A. UNESCO

B. United Nations Children's Fund

C. International Atomic Energy Agency

D. International Economic Fund

Show Answer
Answer: (A) UNESCO 
Explanation: Following a joint demand by Denmark, Iceland, Finland, Sweden and Norway, the UN agency "UNESCO recently added Nordic "clinker boats" to its heritage list in December 2021. The word "clinker" refers to the way the wooden boards were fastened together.


7. Which state government has announced to bring an ordinance to dilute the powers of Lokayukta?

A. Government of Punjab

B. Government of Gujarat

C. Government of Maharashtra

D. Government of Kerala

Show Answer
Answer: (D) Government of Kerala
Explanation: The Kerala government has recently announced to bring an ordinance to amend the "Kerala Lokayukta Act" to dilute the Lokayukta powers. According to this proposed amendment, the Lokayukta will only have the power to make recommendations or send reports to the government.


8. Which of the following bank has launched fitness watch debit card in tie-up with smart-tech-enabled preventive healthcare platform GOQii?

A. Bank of India

B. Bank of Baroda

C. Yes Bank

D. City Union Bank

Show Answer
Answer: (D) City Union Bank
Explanation: City Union Bank recently launched the Fitness Watch Debit Card in association with smart-tech-enabled preventive healthcare platform GOQii and a tie-up operated by the National Payments Corporation of India. For payments above Rs 5,000 with the Fitness Watch Debit Card, customers need to tap and enter their PIN.


9. To whom has the Government of India officially handed over Air India?

A. Reliance Group

B. Adani Group

C. HDFC Group

D. Tata Group

Show Answer
Answer: (9) Tata Group
Explanation: The Government of India has officially handed over Air India, the flag carrier of India, to the Tata Group. The total value of this deal is Rs 18,000 crore. Air India's strategic disinvestment transaction involves transfer of 100 per cent stake in Air India to Tata Sons along with management control.


10. Charanjit Singh, the famous former captain of which of the following sports has passed away recently at the age of 90?

A. Cricket

B. Hockey

C. Golf

D. Badminton

Show Answer
Answer: (B) Hockey
Explanation: Former hockey captain Charanjit Singh passed away recently at the age of 90. He was the captain of the Indian hockey team that won the gold medal at the 1964 Tokyo Olympics. He was also a member of the Indian team that won the Silver Medal in the 1960 Games and the Asian Games in Jakarta in 1962.