Current Affairs 30 January 2022

All Current Affairs Quiz published in Hindi on '30 January 2022 Current Affairs Ka Sabal Aur Jabab' related to India and Abroad will be helpful for the upcoming SSC, UPSC, Bank, Railway, Clerk, PO Exams, Daily Current Affairs 30 January 2022 If you have any question about ', then please reach us through comment.

30 January 2022 Current Affairs Questions and Answers – Daily Current Affairs 30 January 2022 in Hindi

Question 01. Which India-Central Asia summit has been hosted by the Prime Minister of India Narendra Modi recently through virtual platform?

A. before

B. others

C. third

D. Fourth

Show Answer
Answer: (A) First
Explanation:
The Prime Minister of India, Narendra Modi has recently hosted the first India-Central Asia Summit through a virtual platform. Presidents of five Central Asian countries have participated in this India-Central Asia Summit. There are 5 recognized countries in the Central Asian region.


Question 02.
Which former Finance Secretary of India, Subhash Chandra Garg has recently announced his first book titled “The $ 10 Trillion Dream”?

A. Bimal Jalan

B. Arvind Mayaram

C. Subhash Chandra Garg

D. R P Watal

Show Answer
Answer: (C) Subhash Chandra Garg 
Explanation: Former Finance Secretary of India Subhash Chandra Garg has recently announced his first book titled “The $ 10 Trillion Dream”. Which will be published by the end of February 2022. The new book explores the critical policy issues India is facing today.


Question 03.
Bharti Airtel and which company have announced a partnership agreement to accelerate the growth of India's digital ecosystem?

A. Facebook

B. Google

C. Microsoft

D. Twitter

Show Answer
Answer: (B) Google
Explanation:
Bharti Airtel and Google recently announced a partnership agreement to accelerate the growth of India's digital ecosystem. Under which Google will invest USD 1 billion in Airtel. The present CEO of Bharti Airtel is Gopal Vittal. Also the founder of Bharti Airtel is Sunil Bharti Mittal.


Question 04.
Which of the following oil refining and fuel marketing company has named Pushp Kumar Joshi as the new Chairman and Managing Director?

A. Hindustan Petroleum Corporation Limited

B. Bharat Petroleum Corporation Limited

C. Indian Oil Petroleum Corporation Limited

D. ONGC

Show Answer
Answer: (A) Hindustan Petroleum Corporation Limited
Explanation:
Hindustan Petroleum Corporation Limited, India's third largest oil refining and fuel marketing company, recently named Pushp Kumar Joshi as the new Chairman and Managing Director. He will succeed Mukesh Kumar Surana, who is retiring on April 30 this year.


Question 05
, In which of the following countries, King Villain-Alexander has inaugurated the world's largest canal lock?

A. New Zealand

B. England

C. Australia

D. Netherlands

Show Answer
Answer: (D) Netherlands
Explanation:
King Willen-Alexander recently inaugurated the world's largest canal lock in Ijmuiden, a small port town in the port of Amsterdam, Netherlands. This Izmuiden Sea Lock is 500 meters long and 70 meters wide.


Question 06.
India and which country have signed a $374.9 million deal to supply “BrahMos Coast-Based Supersonic Cruise Missile System”?

A. Japan

B. China

C. Philippines

D. America

Show Answer
Answer: (C) Philippines
Explanation:
India and Philippines have recently signed a deal worth $374.9 million for the supply of “Brahmos Coast-Based Supersonic Cruise Missile System”. The deal has been signed by both the countries to strengthen their defense amid regional conflict with China.


Question 07. Reservation best describes-

A. Reservation is not the opposite of merit, but carries forward its distributive consequences.

B. Merit should be purely on the basis of performance in open competitive examination.

C. Qualification cannot be made socially relevant and hence reservation is against merit.

D. Competitive exams are a true reflection of an individual's excellence, abilities and potential, hence high marks in them are proxy for merit.

Show Answer
Answer:  (A) Reservation does not contradict merit, but carries forward its distributive consequences.
Explanation:
Underlining that "reservation does not accompany merit, but drives its delivery results", the Supreme Court recently observed that "qualification cannot be reduced to narrow definitions of performance in an open competitive examination". ” and “Higher marks in an examination is not the only measure of merit”. The Supreme Court said competency must be "socially relevant and reconsidered as a tool that advances social objects like equality which we as a society value".


Question 08.
Who has recently been appointed by the Central Government as the new Chief Economic Adviser of the country?

A. Ranjana Gagoi

B. Dr. V Ananth Nageswaran

C. Harsh Vardhana

D. none of these

Show Answer
Answer: (B) Dr. V Ananth Nageswaran
Explanation:
The Central Government has recently appointed Dr. V Ananth Nageswaran as the new Chief Economic Adviser. He has replaced KV Subramaniam. He left the post of Chief Economic Adviser (CEA) in December 2021 after completing his 3-year term.


Question 09.
Researchers from which of the following institutes have discovered a new technique for the detection of oral cancer?

A. IIT Delhi

B. Guru Nanak Institute of Dental Sciences

C. IIT Mumbai

D. IIT Chennai

Show Answer
Answer: (B) Guru Nanak Institute of Dental Sciences
Explanation:
Researchers from the Guru Nanak Institute of Dental Sciences, located in West Bengal, have recently discovered a new technique to detect oral cancer. It is able to differentiate between cancer stages and pre-cancerous stages.


Question 10.
Social activist and famous writer of which language “Anil Avchat” has passed away recently?

A. Urdu

B. Tamil

C. Telugu

D. Marathi

Show Answer
Answer: (D) Marathi
Explanation:
Eminent Marathi writer and social activist “Anil Avchat” has passed away recently. He was the founder of a de-addiction center called Muktangan Rehabilitation Center in Pune in the year 1986. He has written many famous Marathi book “Manasam”, Swat Vishishhi, “Gard”, “Karyat”, “Karamagna” and “Kutuhalapoti”.