Static GK 21st January 2022

Top 10 Static Gk 21th January 2022

Static Gk questions and answers related to India and abroad All Static Gk Quiz published in Hindi will be helpful for upcoming exams like SSC, CGL, IAS, UPSC, BANK, RAILWAY etc.

If you have any query regarding Static Gk 21st January 2022, then please reach to us through comment section.

1. Krishnaraj Sagar Dam has been built on which river?

(A) Kaveri 

(B) Tungabhadra

(C) Kali River

(D) Krishna

Show Answer

Answer: (A) Kaveri
The dam was built in 1924 across the river Kaveri. It is the main source of water for the districts of Mysore. This water is used for irrigation in Mysore and Mandya and is the main source of drinking water for the capital of Karnataka, Mysore, Mandya and almost the entire city of Bangalore. Visvesvaraya had already built one, long before Jawaharlal Nehru saw the 'temples' for modern India. As the Chief Engineer of Mysore, he conceived and supervised the construction of the Krishna Raja Sagara Dam on the Cauvery, India's largest river valley project at that time.


2. Under which of the following are the Indian Administrative Service and the Indian Police Service considered to be services created by the Parliament?

(A) under article 307

(B) under article 301

(C) under article 312

(D) under article 292 

Show Answer

Answer: (C) Under Article 312
The Indian Administrative Service and the Indian Police Service are considered services created by Parliament under Article 312. Career bureaucrats in the civil service are the permanent executive branch of the Republic of India. Under Article 312, the Constitution grants to the Rajya Sabha (the upper house of Parliament) the establishment of new branches of the All India Services by a two-thirds majority. Article 301 of the Constitution of India deals with "freedom of trade, commerce and intercourse".


3.Which of the following features differentiates Buddhism from Jainism?

(A) belief in good deeds

(B) non-violence towards living beings

(C) Rejection of the authority of the Vedas

(D) the ultimate form of conduct and self-nirvana

Show Answer

Answer: (D) the ultimate form of conduct and self-nirvana
Buddhism and Jainism are ancient religions that developed in the days of ancient India. Buddhism is based on the teachings of Gautama Buddha, while Jainism is based on the teachings of Mahavira. Buddhism focuses on the life and teachings of Gautama Buddha, while Jainism focuses on the life and teachings of Mahavira. Jainism is also a polytheistic religion and its goals are based on non-violence and liberation of the soul. Mahavira was born a little before Buddha. He is the 24th great teacher (tirthankara) in the Jain tradition established in the present era by Rishabh or Adinath, thousands of years before Mahavira.


Which of the following is the scientific principle of working of optical fiber?

(A) total internal reflection of light

(B) total internal refraction of light

(C) total external reflection of light

(D) total external refraction of light

Show Answer

Answer: (A) Total internal reflection of light
The scientific principle behind the working of optical fiber is total internal reflection of light. If the angle of incidence in the denser medium is greater than the critical angle (C), the ray is first reflected back to the rarer medium, this phenomenon is called total internal reflection. Optical fibers work on the principle of total internal reflection of light. The phenomenon of mirage in the desert is due to total internal reflection.


5.Who was the first Governor General in British rule in India?

(A) George Bale 

(B) Warren Hastings

(C) Charles Cornwallis

(D) John Adam

Show Answer

Answer: (B) Warren Hastings
Warren Hastings, the first and most famous British Governor-General of India, who dominated Indian affairs from 1772 to 1785, was impeached (though acquitted) upon his return to England. English statesman Warren Hastings (1732–1818) was the first Governor-General of British India. He established the system of civil administration which was the basis of Anglo-Indian security and prosperity.


6.Which of the following is a heat hard plastic? 

(A) Bakelite

(B) Bioplastic

(C) Bagas

(D) mycotexture

Show Answer

Answer: (A) Bakelite
Thermal hard plastic: It is defined as a material that, when shaped by heat and pressure, is incapable of being reprocessed by further applications of heat and pressure. This occurs during the shaping process because cross-assemblies are introduced between the molecules that make up the original resin or plastic. Examples: epoxy, silicone, polyurethane, phenolic, bakelite, polyester resins, etc.


In which state is the Surkotda archaeological site located?

(A) Karnataka

(B) Gujarat

(C) Haryana

(D) Rajasthan

Show Answer

Answer: (B) Gujarat
The Surkotada site is located 160 km (99 mi) northeast of Bhuj in the Kutch district of Gujarat. The ancient mound is surrounded by an undulating land surrounded by small sandstone hills. Surkotada is a small, 3.5-acre site in Bhuj, about 30 km northeast of Ropar in Gujarat. It was discovered and excavated by Shri Jagat Pati Joshi of ASI in 1964-1968. Harappa to Surkotada 2300 BC and built a fortified citadel and residential annex, made of mud brick, mud piles and rubble.


8.Who among the following is the only Indian to win an individual gold medal in Olympics?

(A) Leander Paes

(B) Abhinav Bindra 

(C) Saina Nehwal

(D) Sushil Kumar

Show Answer

Answer: (B) Abhinav Bindra
Abhinav Bindra became the first Indian to win an individual Olympic gold medal. Abhinav Bindra is also known as 'The Iceman'. The gold medal in men's 10m air rifle at Beijing 2008 was the biggest pride in Abhinav Bindra's stellar sporting career, which includes world championship gold and several medals at the Commonwealth Games and Asian Games. At the age of 15, Abhinav participated in the 1998 Commonwealth Games as the youngest participant in this competition.


9. Which of the following is the maximum amount of loan that can be given by a scheduled commercial bank covered under the Credit Guarantee Fund Scheme for Micro and Small Enterprises?

(A) ₹100 lakh

(B) ₹ 50 lakh

(C) ₹200 lakh

(D) ₹150 lakh 

Show Answer

Answer: (C) ₹200 lakh
The Credit Guarantee Fund Scheme for Micro and Small Enterprises (CGMSE) was launched by the Government of India to provide collateral-free credit to the Micro and Small Enterprises sector. Both existing and new entrepreneurs are eligible under this scheme. To implement the Credit Guarantee Fund Scheme for Micro and Small Enterprises, the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises and Small Industries Development Bank of India (SIDBI), set up a Trust named Credit Guarantee Fund Trust for Micro and Small Enterprises (CGTMSE). is of. The scheme was formally launched on 30th August, 2000 and is effective from 1st January, 2000.


10. When was Prasar Bharati established?

(A) 1995

(B) 1994

(C) 1996

(D) 1997

Show Answer
Answer: (D) 1997
Prasar Bharati (also known as Broadcasting Corporation of India) is a public broadcasting organization in India. This mainly includes Doordarshan and All India Radio. Prasar Bharati was formed on November 23, 1997 after much debate in the Parliament on the issue of giving autonomy to government broadcasting institutions on broadcasting issues. Parliament passed an Act in this regard in 1990 but it was finally implemented on 15 September 1997.

 

Read More Static GK, Gk Quiz and Daily Current affairs: