Static GK 22 January 2022

Top 10 Static Gk 22 January 2022

Static Gk questions and answers related to India and abroad All Static Gk Quiz published in Hindi will be helpful for upcoming exams like SSC, CGL, IAS, UPSC, BANK, RAILWAY etc.

If you have any query regarding Static Gk 22nd January 2022, then please reach to us through comment section.

Who is the author of the book 'We Are Displaced: My Journey and Stories from Refugee Girls Around the World'?

(A) Madeline Albright

(B) Greta Thunberg

(C) Malala Yousafzai

(D) Taslima Nasreen

Show Answer

Answer: (C) Malala Yousafzai

We Are Displaced: My Journey and Stories from Refugee Girls Around the World is a 2019 book by Malala Yousafzai. The book was published by Little, Brown & Company in the US and Weidenfield & Nicholson in the UK. This book was launched on 8 January 2019.


2. ICAR (ICAR) Where is the Central Potato Research Institute CPRI located?

(A) Thiruvananthapuram

(B) Shimla

(C) Lucknow

(D) Jalandhar

Show Answer

Answer: (B) Shimla

Central Potato Research Institute (CPRI), is located at Shimla in Himachal Pradesh. It was initially established in 1949 at Patna in Bihar, India. The institute was later shifted to Shimla, Himachal Pradesh in 1956 to facilitate hybridization work in potato breeding and to maintain seed health of potato. The Central Potato Research Institute was created on the recommendation of Sir Herbert Steward (Agriculture Advisor to the Government of India).


3. Water cycle is called ……………….. Also called.

(A) the water cycle

(B) Hydrogen cycle

(C) hydrophilic cycle

(D) Earth Cycle

Show Answer

Answer: (A) Aquatic cycle

One of the main characteristics of water is that it can easily change its state. It is readily available on the planet in the form of its three states, solid, liquid and gas. The amount of water on earth is limited. The cycle of water keeps on changing its position, which we call the water cycle or hydrological cycle. The process of the hydrological cycle The hydrosphere is a region that contains all the water in the atmosphere and on the surface of the Earth. The movement of water in this hydrosphere is called the water cycle.


4. When was the battle of Kannauj fought between Sher Shah Suri and Humayun?

(A) 1534

(B) 1536

(C) 1540

(D) 1538

Show Answer

Answer : (C) 1540

The Battle of Kannauj was fought in 1540 between Sher Shah Suri and Humayun. In 1540 AD, Humayun was defeated by Sher Shah in the battle of Kannauj (Bilgram) and he had to flee. He wandered into Sindh during the reign of Shah Hussein Arghuna and then reached the Iranian court. Humayun was the son of Babur and he took the throne in 1530 AD. His succession was challenged by his brothers Kamran, Hindal and Askari and by the Afghans. His first campaign was against Kalinjar.


5.Part-4 (A) of the Indian Constitution provides for how many of the following Fundamental Duties?

(A) 8

(B) 14

(C) 11

(D) 19

Show Answer

Answer : (C) 11

Fundamental duties are those duties which every person is required to perform. However, it is the right of a person if he wants to perform the fundamental duties. The main features of the Fundamental Duties are as follows – It was recommended by the Sardar Swaran Singh Committee. It was added to the Indian Constitution after the 42nd Amendment, which is also called the Small Constitution. It is 11 in the number stated under Article 51-A in Part 4A.


6.Who among the following gave the title of 'Flying Sikh' to Milkha Singh?

(A) General Yahya Khan

(B) Jawaharlal Nehru

(C) Lal Bahadur Shastri

(D) General Ayub Khan

Show Answer

Answer: (D) General Ayub Khan

General Ayub Khan gave the title of 'Flying Sikh' to Milkha Singh. General Ayub Khan was the second President of Pakistan. Milkha Singh became the first Indian man to reach the final of an Olympic athletics event when he finished fourth in the 400 meters at the 1960 Olympic Games in Rome. He won both the 200-meter and 400-meter races at the 1958 Asian Games. Milkha Singh was awarded the Padma Shri in 1959.


7.Who among the following is known as 'frontier Gandhi'?

(A) Bhagat Singh

(B) Khan Abdul Ghaffar Khan

(C) Chandrashekhar Azad

(D) Jawaharlal Nehru

Show Answer

Answer: (B) Khan Abdul Ghaffar Khan

Khan Abdul Ghaffar Khan was called "The Frontier Gandhi" by Amir Chand Bomwal. He was also known as Bacha Khan. He was a Muslim leader who was known for his non-violent nature. He started “Khudai Khidmatgar” also known as Redshirts. He was the first foreigner to receive the Bharat Ratna (1987). He was also nominated for the Nobel Peace Prize in 1985.


8.Which of the following activities are related to the secondary sector of an economy?

(A) Agricultural equipment manufacturing

(B) Banking

(C) Legal Counsel

(D) Tea Garden

Show Answer

Answer: (A) Agricultural Equipment Manufacturing

The sector of the economy that uses the products of the primary sector as raw material for its activities is called the secondary sector. For example iron and steel industry, textile industry, vehicle, biscuit, cake etc. In fact, manufacturing work is done in this sector, that is why it is also called industrial sector.


What is the name of the scheme announced by the Government of India to boost production and processing of tomatoes, onions and potatoes as part of the objective of curbing price volatility?

(A) Operation Greens

(B) Operation Whites

(C) Operation Pinks

(D) Operation Yellows

Show Answer

Answer: (A) Operation Greens

The Operation Greens scheme has been operated by the Government of India to promote the production and processing of tomatoes, onions and potatoes with the objective of checking price volatility in these commodities. The government approved the guidelines for 'Operation Greens' worth Rs 500 crore in the year 2018. The program will promote production and processing of tomato, onion and potato with an aim to check price volatility in these three major kitchen staples.


10.Which of the following provision is correct?

(A) Part II of the Indian Constitution deals with Fundamental Rights.

(B) Part Four A of the Indian Constitution (Part IVA) deals with citizenship.

(C) Part III of the Indian Constitution deals with Fundamental Duties.

(D) Part IV of the Indian Constitution deals with the Directive Principles of State Policy.

Show Answer

Answer: (D) Part IV of the Indian Constitution deals with the Directive Principles of State Policy.

Part IV of the Constitution of India deals with the Directive Principles of State Policy. The Directive Principles of State Policy are contained in Articles 36 to 51 in Part IV of the Constitution. They adopt the concept of welfare state. These are fundamental in the governance of the country. These are illegitimate. They apply to the Union and State Governments and all other authorities falling within the definition of 'State'.

 

Read More Static GK, Gk Quiz and Daily Current affairs: